Fotograf: Destination Gotland

Kategori: Passagerarsjöfart | Hamn/Logistik

Destination Gotland vann miljardavtal

Efter en tid av spekulationer blev det på måndagen klart att Destination Gotland vinner upphandlingen om Gotlandstrafiken. Det nya avtalet med Trafikverket gäller i tio år och uppges vara värt en halv miljard kronor om året.

Färjetrafiken till och från Gotland kommer att bedrivas med en liknande trafiklösning som i dag, där Destination Gotland ska basera sin trafiklösning på tre fartyg. 

Ett av dessa fartyg blir ett nybyggt fartyg som ska drivas med LNG, något som enligt Trafikverket innebär att man kommer att göra ”stora miljövinster” jämfört med om man använder traditionellt bränsle.

Tre rivaler

Destination Gotland vann upphandlingen i hård konkurrens med två andra rederier.

– Jag är glad att vi nu är klara med upphandlingen av färjetrafiken. Destination Gotland har fått det fortsatta förtroendet att bedriva färjetrafik till och från Gotland. Upphandlingen har skett i konkurrens där tre anbud inkom, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm i ett pressmeddelande.

Enligt Trafikverket har Destination Gotland uppfyllt samtliga upphandlingskrav och man poängterar att Gotlandstrafiken nu får ett nytt fartyg med modern och miljövänligare drift. 

Värt miljarder

Kontraktsbeloppet för Gotlandstrafiken uppgår till 498 miljoner kronor per år i fastpris.

– Statens kostnader för det nya avtalet beräknas bli samma som det nuvarande avtalet omräknat till samma prisnivå samtidigt som operatören nu tar en större bränslerisk, säger Gunnar Malm. 

Uppdraget för Gotlandstrafiken gäller från den 1 februari 2017 och tio år framåt.

Kommentarer

  • Stora Båtar

    Grattis DG! Det blev en kompromiss där Oskarshamn får läge fart vilket kanske är en rimlig lösning sett till passagerare, men också för miljöns skull. Bra med en LNG-färja också, så länge vi inte blir beroende av Putins gas….Nu återstår bara för Staten att rätta till det märkliga missförhållandet att Gotlänningar(Skriven på G) har en kraftig rabatt på biljetterna jämfört med oss Fastlänningar. Vad grundas denna skillnad på? Det är ju ingen extra vägtull för Gotlänningar som besöker Stockholm tex….

  • Mycket frågande

    Men var inte Destination Gotland diskvalificerad i upphandlingen pga. brottslighet? Eller gör man ett undantag denna gång?

    • Anonymous

      Hoppsan, den var tuff men inte helt osamm

  • Märkligt

    Märkligt att de 2 andra rederierna inte lämnade in godkända anbud, förstod de inte krav och förutsättningar, eller utformades det för att ”passa” vissa bättre än andra?

  • Anonymous

    Samma orättvisa priser även i framtiden enligt DG:s VD igår. Varför?

    • Samma visa

      Det är ju för att det är såå synd om de som bor där året runt..:)

    • Rättvisa

      Undrar va duktiga EU-domstolen tycker om det?

  • Mycket Mycket Undrande!

    ”Mycket frågande” Vilken typ av brottslighet hänvisar du till som Destination Gotland skulle ha medverkat till??

  • Samot Redare

    Nu får väl Gotlänningarna åka nästan gratis, som alla svenskar som åker på trafikverkets färjor i landet. En halv mille till rederiet och alla passagerarintäckter ,måste vara bra per år. Man kanske skulle bli redare ?

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.