Fotograf: Segerberg Media

Kategori: Passagerarsjöfart

Destination Gotland går ner till bastrafik

Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet koncentreras till den så kallade bastrafiken, vilket de flesta dagar innebär två dagliga avgångar till och från Nynäshamn och en daglig avgång till och från Oskarshamn.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ll och från Oskarshamn.

I ett pressmeddelande påpekar Destination Gotland att färjetrafiken till Gotland utgör en kritisk funktion för hela samhället och att rederiet har ett samhällsansvar att upprätthålla nödvändig trafik även under kristider för att försörja Gotland med varor.

Destination Gotland uppmanar alla sina resenärer att avstå från icke nödvändiga resor för att minimera risk för spridning av coronaviruset i samhället i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sjukvårdens kapacitet på Gotland uppges vara mycket begränsad.

Säkrar medarbetarna

Trafiken koncentreras från i dag, onsdag, till den så kallade bastrafiken, vilket de flesta dagar innebär två dagliga avgångar till och från Nynäshamn och en daglig avgång till och från Oskarshamn. Genom att gå ner till bastrafik vill rederiet långsiktigt säkra sin viktigaste resurs, medarbetarna,  som är helt nödvändiga för att kunna upprätthålla Gotlands försörjning under hela denna krisperiod.

Antalet bokningsbara sittplatser ombord begränsas för att säkerställa större avstånd mellan passagerare. Mindre än hälften av passagerarkapaciteten kommer att vara tillgänglig på samtliga avgångar för att minimera smittorisk för personal och passagerare.

Säkrar försörjningstrafiken

– Vår första prioritet är att långsiktigt säkra försörjningstrafiken. Vi är samhällskritisk infrastruktur. Jag är övertygad om att det finns förståelse för nödvändigheten i besluten, och jag vill tacka alla kunder som tar ansvar i dessa tider, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland AB.

Destination Gotland uppger att bokningarna under påskhelgen har minskat dramatiskt som ett resultat av rederiets tidigare åtgärder och avbokningarna väntas fortsätta under kommande dagar. Samtidigt hålls de populäraste avgångarna i påsk låsta för nya bokningar.

– Vårt tydliga budskap nu är ”Stanna hemma i påsk”. Nu skyddar vi sjukvården och säkrar den nödvändiga försörjningstrafiken. Gotland finns kvar för en resa längre fram i tiden, säger Christer Bruzelius.

Tidigare åtgärder

Destination Gotland har redan tidigare tagit bort sina om- och avbokningsavgifter. Resenärer som bokar om sin resa till ett senare tillfälle erbjuds dessutom ett presentkort på 500 kronor. Detta gäller bokade resor 8 till 14 april.

Nya rutiner har även införts för att minimera risk för smittspridning ombord och i terminalerna. Passagerarna separeras till exempel vid ombord- och avstigning. Ombord uppmanas resenärer hålla avstånd till varandra. Bord har stängts av i restaurangen, nya städrutiner har införts och handsprit finns på alla offentliga toaletter och i personalutrymmen.

Personalen har fått instruktioner att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom och ha två symptomfria dagar innan de återvänder till arbetet.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]