Fotograf: Wikimedia Commons

Kategori: Hamn/Logistik

CMP får landström i Köpenhamn

Copenhagen Malmö Port, CMP, och DFDS har tecknat avtal om en gemensam satsning på en landströmsanläggning i Köpenhamn.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] en landströmsanläggning i Köpenhamn.

I och med avtalet kommer DFDS-färjorna Crown Seaways och Pearl Seaways att under nästa år få elanslutning vid kaj. Arbetet med att utforma anläggningen påbörjas nu och bygget inleds 2020. 

DFDS färjor kör i pendeltrafik med fasta, dagliga anlöp mellan Oslo och Köpenhamn, vilket gör att hamnen och rederiet anser det rimligt att etablera en landströmsanläggning.

Milstolpe

Med en landströmsanläggning reduceras utsläppen av luftförorenande stoft, som NOx, SOx och partiklar, vilket går hand i hand med både CMP:s och DFDS ambitioner att bidra till ett grönare Köpenhamn.

Barbara Scheel Agersnap, CEO på Copenhagen Malmö Port, säger i ett pressmeddelande att den nya anläggningen blir en viktig milstolpe i hamnens hållbarhetsarbete.

– DFDS har varit en betydelsefull kund för CMP under många år och är en viktig aktör i regionen. Tillsammans med DFDS har vi hittat en lösning, som innebär att utsläppen i centrala Köpenhamn minskar markant när fartygen ligger vid kaj, säger hon. 

Säkrar färjetrafiken

Torben Carlsen, CEO på DFDS, är glad för att det nu blir möjligt att ansluta fartygen till en landströmsanläggning i Köpenhamn.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Copenhagen Malmö Port och Köpenhamns kommun om detta, så att vi kan framtidssäkra färjetrafiken mellan de båda huvudstäderna.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]