Fotograf: Perry Nordeng / CMP

Kategori: Container | Hamn/Logistik

CMP måste flytta containerterminal

Copenhagen Malmö Port (CMP) behöver flytta sin containerterminal i Köpenhamn. En tänkbar placering är i Køge Havn.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]. En tänkbar placering är i Køge Havn.

CMP:s containerterminal i Köpenhamn ligger idag i Nordhavnen, strax norr om den danska huvudstaden. Där kan dock inte terminalen ligga kvar på lång sikt. Enligt en översiktsplan för området från 2009 behöver containerterminalen flyttas från sin nuvarande plats.   

Därför utreder nu CMP olika möjligheter att flytta på terminalen. Ett alternativ är Yttre Nordhavnen, eftersom man i utvecklingsplanerna för området har tagit höjd för att terminalen skulle kunna flyttas dit när stadsutvecklingen kräver det.

Tagit kontakt 

Ett annat alternativ är Køge Havn, beläget ett par mil söder om Köpenhamn. Enligt CMP har nämligen Køge Havn tagit kontakt med CMP gällande en möjlig placering av den framtida containerterminalen just där.

Køge Havn har på senare år har utvecklat sitt hamnområde och skapat ett större logistikcentrum kallat Skandinavisk Transport Center, som uppges vara ett av Danmarks snabbast växande logistik- och transportkluster.

Den senaste expansionen av hamnen har skapat dels större ytor, dels ett betydligt större vattendjup.

Letter of intent

Mot bakgrund av denna utveckling har nu CMP och Køge Havn undertecknat ett letter of intent om att undersöka möjligheterna för ett framtida samarbete. En utredning om ett sådant samarbete ska genomföras under de kommande sex månaderna.

– Det är av avgörande betydelse för oss att den framtida placeringen av containerterminalen framöver ger de bästa förutsättningarna för att betjäna vår region och våra kunder. Køge Havn är med sin centrala placering, goda havsförhållanden och bra infrastruktur ett intressant alternativ till terminalens nuvarande placering i Nordhavn. Därför har vi tillsammans med Køge Havn ingått ett letter of intent om att undersöka möjligheten att placera en containerhamn i hamnen i Køge med CMP som hyresgäst och operatör, säger Johan Röstin, vd för CMP, i ett pressmeddelande.

”Logisk placering”

Thomas Elm Kampmann är hamndirektör i Køge Havn och har följande kommenter till avsiktsförklaringen: 

– En lång rad företag har under de senaste åren valt att placera sin verksamhet i Køge, vilket grundar sig på att dessa verksamheter är beroende av en effektiv infrastruktur och villkor som är inriktade på framtiden. Just dessa faktorer kan vi erbjuda i vårt transport- och logistikkluster. När vi samtidigt vet att kring 80 procent av de containrar som hanteras vid containerterminalen i Nordhavn, startar eller avslutar sin resa söder om Köpenhamn, är det förstås naturligt att titta på en alternativ och mer logisk placering.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]