Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Livligt i Gotlandstrafiken

Gotlandsbåten räknar med att transportera närmare 160.000 passagerare under sin första säsong.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]der sin första säsong.

Den 28 juli passerade Gotlandsbåten 100.000 resenärer i sin trafik mellan fastlandet och Gotland. Rederiet uppger att prognosen för sommarsäsongen 2016 ligger mellan 155.000 och 160.000 resenärer.

– Vi är jättenöjda. Om kapaciteten på en marknad utökas så mycket som den har gjort under den här sommaren från att det har varit svårt att ta sig hit under sommaren om kapaciteten och tillgängligheten har varit för liten, så blir det naturligt att kakan växer och dessutom att prisnivån sjunker så pass mycket såsom den har gjort, säger Ola Mattsson, vice vd på Gotlandsbåten, till Sjöfartstidningen.

Gotlandsbåten inledde sin trafik den 28 april med katamaranen Express på lingerna Visby–Nynäshamn och Visby–Västervik. Säsongen avslutas den 4 september.

Fler dagturer

Marknadsledaren Destination Gotland har vidtagit en rad åtgärder under högsäsongen. Roro-fartyget Gute har satts in som extra godsfärja och Destination Gotland har därmed kunnat erbjuda fler turer dagtid med sina bil- och passagerarfärjor. 

– På så sätt har vi sett till att vi har haft ett alternativ så att man alltid ska kunna välja oss när man ska resa till och från Gotland. Under högsäsongsveckorna, från sista veckan i juni till slutet av juli har vi haft jämförbara siffror med förra året, vi ser dock en minskning i bokningsingången mot slutet av säsongen, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.

Fyra i trafik

Destination Gotland har sammanlagt fyra bil- och passagerarfärjor i sin trafik, av vilka de stora färjorna Visby och Gotland trafikerar linjerna Visby–Nynäshamn och Visby–Oskarshamn året runt. Höghastighetsfärjorna Gotlandia I och Gotlandia II är i trafik under sommarhalvåret.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]