Fotograf: Gotlandsbåten

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Gotlandsbåten vill förlänga trafiken

Gotlandsbåten har ansökt om kajplats för 2015 och flaggar för att man vill trafikera från maj till september.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rån maj till september.

– Vi vill självklart ha tillgång till kajplatserna 5, 6 eller 7. Vi vet att Region Gotland snart ska omförhandla hamnavtalet med Destination Gotland, eftersom det går ut i januari 2015 och då är det viktigt att vår eller eventuellt framtida aktörers verksamhet tas i beaktande. Vi har redan fått information om att kajplats 4 är helt uteslutet att använda 2015, vilket vi välkomnar, men då måste vi säkra upp ett annat läge, säger Gotlandsbåten vd Lars Meijer.

Avtals skrevs 2009

Företaget räknar redan nästa år med att förlänga säsongen, vilket innebär att ansökan sträcker sig från maj till september. Det nuvarande avtalet mellan Destination Gotland och Region Gotland skrevs innan Rikstrafiken öppnade upp för konkurrerande trafik år 2009. Enligt Lars Meijer medför anlöpen vid kajläge 4 en merkostnad på runt 2,5 miljoner

– Kajplats 4 medför extra kostnader och komplicerar trafiken i inre hamnen. Det är negativt både för oss, besökare på ön och för Region Gotland. Vi önskar självklart att det skulle gå att hitta en lösning redan denna säsongen, fortsätter Lars Meijer.

Fler fartyg på sikt

Gotlandsbåten har säkrat upp charter av M/V Västervik (Princess T) för nästa säsong från den grekiska ägaren Endeavor Shipping Co. Gotlandsbåten har som målsättning att börja tjäna pengar på projektet inom några år och kanske lansera ytterligare fartyg.

– Det blir tufft år ett och två men vi räknar med att tjäna pengar år tre. Vi vill ha ett priskrig här på Gotland och få bort monopolet och Gotland behöver betydligt fler gästnätter och turister, sa Pigge Werkelin, styrelseordförande i Gotlandsbåten och en av initiativtagarna till projektet, till Sjöfartstidningen i mitten av november och fortsatte:

– Vi ska göra Västervik till en hub och köra med två båtar efter tre, fyra år.

Gotlandsbåten AB startar sin trafik mellan Visby och Västervik den 16 juni och kör fram till 17 augusti säsongen 2014.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]