Fotograf: Linda Sundgren

Kategori: Forskning | Säkerhet

1,2 miljoner till forskning om kränkningar

Forskare på Linnéuniversitetet ska kartlägga metoder för att minska risken för kränkningar inom sjöfarten. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ingar inom sjöfarten. 

Tekn dr Cecilia Österman och universitetslektor Karin Lundberg, båda på Linnéuniversitetet i Kalmar, har anslagits drygt 1,2 miljoner i forskningsmedel från AFA Försäkring för ett projekt som ska identifiera, sammanställa och utvärdera metoder och strategier som kan minska risken för kränkningar inom sjöfarten.

Resultaten av projektet ska kommuniceras ut på ett användbart sätt till sjöfartsbranschens parter och på det sättet fungera som råd och inspiration i utvecklingen av jämställda arbetsplatser för svenska sjömän.

Lära av andra

Bakgrunden till forskningsprojektet är problematiken kring kränkande särbehandling inom sjöfarten, uppmärksammat genom medie- och annan rapportering kring fall av sexuella kränkningar, inte minst i samband med #metoo-rörelsen.

Sjöfartstidningen ringde upp Cecilia Österman och frågade varför hon vill driva projektet.

– Därför att det är så viktigt. Det finns en massa kunskap där ute och vi behöver ta vara på den på ett systematiskt sätt och se vad vi kan lära oss av tidigare forskning och även av hur andra branscher har gjort, säger Cecilia Österman.

Kolla vad som funkar

Förutom att sammanställa och utvärdera befintliga metoder och strategier mot kränkningar för att se vad som har varit framgångsrikt, ska projektet också utreda vilka mekanismer som kan förklara varför metoder har fungerat.

– Vad funkar för vem och varför och under vilka förhållanden? Sjöfarten har ju många gemensamma utmaningar med arbetslivet i stort och sedan finns det utmaningar som är lite mera branschspecifika, så det är viktigt att få skräddarsydda metoder. Och när jag säger metoder menar jag att det kan vara alltifrån enstaka punktinsatser till att vara hela program som har utvecklats någonstans, säger Cecilia Österman.

Tvåårigt projekt

Projektet startar i februari och ska pågå i två år. Det finansieras av AFA Försäkring, ett icke vinstdrivande försäkringsbolag som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK och försäkrar drygt fyra miljoner människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. En viktig del av bolagets verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]