Karl Karell och Cecilia Österman var värdar under den digitala belöningsceremonin.

Kategori: Folk/företag

Belöningar delades ut under digitalt evenemang

Förra årets belöningshögtid ställdes in på grund av pandemin. I år valde Stiftelsen Sveriges Sjömanshus att slå ihop högtiderna för 2020 och 2021 i ett digitalt evenemang.
Det var belöningar till insatser som bland annat främjar utbildning, verkar för förbättrad säkerhet, arbetsmiljö och trivsel för sjöfolk som uppmärksammades och delades ut under evenemanget som sändes i dag onsdag via stiftelsens hemsida. Stiftelsens kanslichef Karl Karell och Cecilia Österman, ordförande i den granskningsgrupp som utser mottagarna, ledde eventet.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] och trivsel för sjöfolk som uppmärksammades och delades ut under evenemanget som sändes i dag onsdag via stiftelsens hemsida. Stiftelsens kanslichef Karl Karell och Cecilia Österman, ordförande i den granskningsgrupp som utser mottagarna, ledde eventet.

Seko sjöfolks ordförande tillika ordförande i stiftelsen, Kenny Reinhold, hyllade i sitt inledningsanförande alla belönade och den uppfinningsrikedom som präglade de inskickade förslagen.

Som hedersgäst var Cecilia Malmström inbjuden, tidigare EU-kommissionär med ansvar handelsfrågor och även tidigare EU-minister för Sverige. Hon fokuserade i sitt tal på den stora betydelse som den internationella sjöfarten har för handel och för att samhället ska kunna fungera normalt.

– I år har ingenting varit som vanligt. Det är väldigt många som har drabbats av död, sjukdom, oro över anhöriga. Vi har sett konkurser, fallande ekonomier arbetslöshet. Men trots pandemin har vi haft mat och förnödenheter i affärerna. Hundratusentals sjömän har sett till att den globala handeln har fungerat. För precis som i normala tider så är sjöfarten navet i den globala handeln, sa Cecilia Malmström.

Hon tog också upp krisen när containerfartyget Ever Given satt fast i Suezkanalen, och sa att hon följde nyhetsrapporteringen noga, hur man försökte få loss fartyget men också om livet ombord på alla fartyg som väntade i den växande kö som uppstod kring kanalen.

– Hur hade sjömännen det? Det var ett drama som tydligt illustrerar den globala handeln. Men bortanför spektakulära händelser som den här så är det så att hundratusentals sjömän har lidit under pandemin. Många har varit strandade på sina skepp. Många har inte kunnat gå iland. Många har varit skilda under lång tid från familj och anhöriga. Många har inte fått betalt. Rederier har gått i konkurs. Och den här frågan har jag inte sett uppmärksammas, den har inte blivit föremål för olika typer av åtgärdspaket. Men det måste verkligen diskuteras.

– Pandemin ligger fortfarande som en våt filt över allt. Och då är det kanske extra viktigt att uppmärksamma och belöna personer och organisationer som har gjort innovativa och viktiga insatser inom sjöfarten, avslutade Cecilia Malmström.

Sedan gick Karl Karell och Cecilia Österman igenom förra årets belöningar, som Sjöfartstidningen tidigare har uppmärksammat i artiklar. Förra årets mottagare av hedersbelöningen, Lena Göthberg, intervjuades på länk av Cecilia Österman.

Bland mottagarna av 2021 års belöningar kan nämnas mottagaren av hedersomnämnandet, rederiet Viking Supply Ships, som utmärkt sig genom de många förslag som kommit in från deras personal.

En sjöräddningsbelöning gick till Amanda och Petter Birkedahl som bidrog till att en man klarade sig vid ett drunkningstillbud utanför Grebbestad. Två litteraturpris delades ut, till journalisterna Gert Malmberg och Dick Henriksson, och idrottsbelöningen gick till besättningen på M/S Solsund. Dessutom delades ett trettiotal arbetsbelöningar ut.

Totalt har belöningar för 396.000 kronor delats ut för 2021. Men av de 49 förslag som kom in i år var bara ett från en kvinna, något som Cecilia Österman hoppades skulle bli bättre i framtiden. Alla mottagare finns att läsa om på Stiftelsen Sveriges Sjömanshus hemsida.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]