Unity Lines färja Polonia i Ystad hamn.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Hamn/Logistik

Ystad hamn döms till böter efter arbetsplatsolycka

För snart två år sedan skadades en hamnarbetare i Ystad i samband med förtöjningen av en av färjorna från Polen. Nu har Ystad hamn och logistik AB dömts att betala böter på 200.000 kronor eftersom det fanns brister i hamnens säkerhetsinstruktioner.

Det var i början av oktober 2019 när kvällsfärjan från Polen skulle lägga till i Ystad hamn som olyckan inträffade, vilket Ystad Allehanda rapporterat om vid flera tillfällen. Trossen fastnade i en fender vid kajen och när den sedan spändes lossnade fendern som flög iväg och träffade hamnarbetaren i huvudet.

Fick tänder utslagna

Enligt tidningen slungades mannen omkull, förlorade medvetandet, knäckte näsbenet och fick flera av sina tänder utslagna.

Åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har nyligen haft uppe fallet vilket resulterade i ett strafföreläggande mot Ystad hamn och logistik AB som ansågs vara skyldiga till olyckan genom brister i säkerhetsinstruktionerna.

Hade kunnat undvikas

Enligt Ystad Allehanda skriver åklagaren i föreläggandet att Ystad hamn inte vidtagit alla åtgärder som behövts ”trots att riskerna i arbetet har varit allvarliga”. De främsta bristerna som konstaterats är att det saknats skriftliga instruktioner för hur man ska hantera olika riskmoment i arbetet. Åklagaren menar att händelsen sannolikt hade kunnat undvikas om företaget hade jobbat med bristerna. ”Arbetsgivaren har i det avseendet brustit i det systematiska arbetsmiljöarbetet och orsakat kroppsskadan”, skriver Ystad Allehanda.

Ystad hamn och logistik AB måste nu betala en företagsbot på 200.000 kronor.