Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Ystad får ytterligare en Polenfärja

Polferries sätter in ytterligare en fartyg på trafiken mellan Ystad och Swinoujscie och kommer därmed att ha två dagliga avgångar istället för en. Totalt finns det nu sex dagliga förbindelser mellan de två hamnarna. 

Beskedet innebär att Ystad stärker sin ställning i kampen om Polentrafiken, något som förstås glädjer Björn Boström, vd för Ystad Hamn Logistik AB: 

– Vi är naturligtvis mycket glada för Polferries satsning. Det är tydligt att Ystad är den naturliga förbindelsen med Polen, säger Björn Boström i ett pressmeddelande.

Färjan som Polferries nu sätter in mellan Ystad och Swinoujscie heter m/s Baltivia och är ett ropax-fartyg som tidigare har trafikerat rederiets linje mellan Nynäshamn och Gdansk. Baltivia kommer att anlöpa Ystad Hamn kvällstid klockan 19.00 och avgå klockan 21.30.

Nyligen berättade Sjöfartstidningen (se artikel intill) om att Ystad Hamn förra året satte nytt rekord i antalet passagerare på färjetrafiken, och Polferries satsning på ytterligare en färja bekräftar bilden av att det finns potential att växa ytterligare. Enligt Ystad Hamn Logistik AB är det nämligen ofta brist på ledig kapacitet på färjorna från Ystad, och i ett uttalande i Ystads Allehanda för några veckor sedan sade Jacek Bochnak, vd för Polferries, att det är ”en stor efterfrågan” på trafiken mellan Ystad och Swinoujscie. 

Förutom Polferries trafikerar också Unity line på linjen mellan Ystad och Swinoujscie med färjorna Polonia och Skania.