[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]
[flowy_non_subscriber]
[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]g och producerar i Kina.
– Vi kan inte konkurrera med kinesernas prissättning, säger Nicholas G. Kim, general manager för project management group på Samsung Heavy Industries, som dock också menar att Sydkoreas varvsindustri kommer att klara sig bra ändå.
– Vi kan konkurrera med kvalitet och leveranssäkerhet. Kunden ska få sitt fartyg när han vill ha det, utan att arbetsmiljön på varvet försämras.
Enligt Nicholas G. Kim levererade Samsung 2012 hela 70 fartyg, varav han själv var ansvarig för 67. I år ser dock siffran ut att bli lägre.
– 2013 kommer vi att leverera ungefär 50 fartyg.
Tydlig trend
Stena Bulk, som i dagarna tar leverans av det sista av sju Suezmax-fartyg från Samsung, har beställt en ny serie 50.000-tonnare från Kina. Något som analytiker menar bara är en del av en trend.
– Vi på SHI kommer inte att bygga enkla tankfartyg. Stenas Suezmax är inte enkla och sådana kan vi bygga, men vi kommer att fokusera på mer sofistikerade fartyg som till exempel LNG-tankers, FPSO-enheter för LNG-fartyg och offshore-fartyg.
För tillfället ligger det omkring 20 fartyg i dockor eller utrustningskaj på SHI och man har att göra i två år framöver trots de senaste årens dåliga marknader inom shipping.
– Vi har mycket att göra men är fortfarande mycket hungriga. Två år är ingen lång tidshorisont, före 2008 kunde vi se vad vi skulle göra tre år framöver.
Bland beställningarna som varvet har i orderboken finns bland annat 22 borrfartyg, så alla som tror att det inte kommer att tas upp mer olja ur kända och okända reserver kan nog sluta hoppas.
Samsung Heavy Industries hoppas att i framtiden få bygga både kryssningsfartyg och fler ropax-fartyg men för tillfället finns inga sådana beställningar.
– Nej, det beror nog på de dåliga tiderna sedan 2008, folk reser inte så mycket.
Kinesiska anläggningar
Redan idag tillverkar SHI fartygssektioner vid två egna anläggningar i Kina, och Nicholas G. Kim hävdar att SHI klarar av att hålla både kvalitet och arbetsmiljö på Sydkoreansk nivå som han efter tre år i Kina menar är minst en nivå högre än den kinesiska.
– Vi kan hålla kvaliteten, till och med Stena accepterade att vi byggde sektioner till deras fartyg i Kina. Det beror på att alla kinesiska arbetare som ska jobba på våra kinesiska anläggningar först kommer hit till Korea och arbetar i sex månader. Det visar på styrkan som finns i utbildning och bra ledarskap.
För att möta konkurrensen med Kina och inte minst andra länder i Sydostasien kommer utvecklingen med produktionsanläggningar i de länderna att fortsätta.
– Jag tror att SHI inom fem år kommer att bygga hela fartyg i Kina med utrustning, provturer och allt fram till leverans, även om vi inte har några fastslagna planer för det.
Dessutom kommer hela varvsnäringen, och därmed även SHI, att tvingas söka sig till andra länder än Kina för att hitta låga lönekostnader.
– För bara några år sedan var lönekostnaderna i Kina 50 procent av vad de var i Korea, idag är de kinesiska lönekostnaderna redan uppe i 80 till 90 procent av Koreas.
[/flowy_subscriber_only]