Fotograf: Hyundai Heavy Industries

Kategori: Container | Skeppsbyggnad

Världens största containerfartyg döpt

Maersk äger inte längre världens största containerfartyg – under gårdagen togs tronen över av CSCL Globe.

Maersk Mc-Kinney Møller och de andra fartygen av klassen Triple-E har under en tid varit världens största containerfartyg med en kapacitet på 18.270 TEU. Och rykten går om att större fartyg är på väg. Men igår namngavs det hittills största fartyget på Hyundai Heavy Industries varv i Sydkorea – China Shipping Container Lines (CSCL) nya fartyg CSCL Globe med möjlighet att lasta 19.000 TEU.

Fartyget är 400 meter långt och 58,6 meter brett och kommer gå på traden mellan Asien och Europa när hon lämnar varvet i slutet av november. CSCL Globe är det första av fem lika stora fartyg som CSCL beställde av varvet i maj 2013.

Mer energieffektivt

Den största nyheten med CSCL Globe – förutom att det är världens största containerfartyg – är att de med de nya motorerna beräknas förbruka 20 procent mindre bränsle per TEU, jämfört med 10.000 TEU-containerfartyg.

Hyundai Heavy Industries levererade det första fartyget på över 10.000 TEU under 2010, sedan dess har de levererat 82 stycken vilket gör dem till den största leverantören av så stora containerfartyg i världen.