Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Utbildning

Tema ”Välj Sjön” arrangeras inom kort, vad är det?

Eva Mikkola-Karlström, ordförande för Ålands sjöfart rf, om rekryteringssatsningar på nya studerande till sjöskolorna på Åland.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]sjöskolorna på Åland.

– Våra viktigaste rekryteringssatsningar är tema ”Välj Sjön”, Sjöfartens dag och sjösäkerhetskursen för årskurs 9. Tema ”Välj Sjön” har vi ordnat sedan 1999 i samarbete med sjöskolorna och det är riktat till alla niondeklassister på Åland. ”Välj Sjön!” består i år av sex temadagar med besök på kryssningsfartyget Birka Paradise, alla åländska sjöskolor samt Ålands sjösäkerhetscentrum. I stort sett samtliga ca 300 elever från högstadieskolorna brukar delta i temadagarna. Vi vill på detta sätt visa de olika utbildningarna inom sjöfartssektorn och de mycket varierande arbetsmöjligheterna. Förhoppningsvis lockar vi därmed ungdomar att välja sjöfarten som yrke.

Vad är Ålands sjöfart rf, där du är ordförande?

– Ålands sjöfart rf är ett förbund som sitter på en del donerade medel. Vi gav tidigare ut tidningen Ålands sjöfart och handel, men den ges numera ut av Ålandstidningen som en bilaga. Det har resulterat i att vi har mer resurser för rekryteringsprojekt, och det är det som vi har valt att satsa på.

Ser ni några resultat av satsningarna?

– Ja, sjöskolorna har varit väldigt nöjda med projekten. Vi har ett nära samarbete med de lokala sjöskolorna och i synnerhet med Ålands gymnasium sjöfart, det som tidigare var sjömansskolan. De ser en tydlig trend sedan vi började med ”Välj Sjön”. Eftersom ”Välj Sjön” riktar sig till niondeklassister som ska välja yrke är det naturligt att de i första hand kommer till sjömansskolan. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]