Fotograf: Jörgen Språng

Kategori: Folk/företag

Svensk andraplats i fototävling

Jörgen Språng, kockstuert på Bit Okland, knep en andraplats med bilden Crossover i Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2016.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ngen för sjöfolk 2016.

Årets nordiska final hölls i Åbo och totalt bedömdes 75 bilder, 15 bilder från varje land. Segrade gjorde norske befälhavaren Vidar Strønstad med sin bild Bird in black and white on a calm day at Guanabara Bay Rio de Janeiro. Motiveringen: Ett vackert foto av ”Östersjöns sjörövare”, skarven. I detta kraftfulla och tidlösa foto skapar ljus och skuggor en balanserad komposition och fågeln blir till en symbolisk figur, jämförbar med albatrossen. Tid och rum lämnas åt betraktarens öga.

”Djärvt grepp”

Jörgen Språng, kockstuert på Tarbit Shippings Bit Okland, blev tvåa med bilden Crossover. Juryns motivering: Detta svartvita foto har ett djärvt grepp. Vattenstänket avtecknas skickligt med hjälp av blixtljuset. Fotografen har vågat gå nära objektet.

Svartvitt

Själv säger den erfarne fotografen att ingen ombord blir längre förvånad när han dyker upp med en kamera.

– Min stora hobby, framför allt ombord, är att fotografera. Ingen ombord blir förvånad om jag dyker upp i en ballasttank, eller med en utsträckt arm in i ett cylinderfoder. Jag brukar försöka föreviga de mer ”rejäla” jobben ombord. Kolvhalning, rostknackning, tankrengöring eller annat trevligt. Sedan kan man naturligtvis inte motstå miljöerna ombord eller på varv, där vi var nu i december. Där finns människor, stilleben, skit och fantastiska miljöer i en salig blandning.

Handrast

Den senaste tiden har det blivit allt mer svartvitt för Jörgen Språng, förklaringen är att han nyligen köpte en ny kamera.

 Jag tycker att det svartvita formatet återger många av sjöfartsmiljöerna och dess arbetsuppgifter på rätt sätt, säger han.

Jörgen Språng knep även femteplatsen med sin bild Handrast. Norge lade beslag på tredje- och fjärdeplatsen genom Håkon Kjøllmoen och Bjarne Hovland.

Sjöfartsverket

Fototävlingen för sjöfolk arrangeras av välfärdsmyndigheter i de olika nordiska länderna, där Sjöfartsverket och dess avdelning Sjömansservice är svensk arrangör. Finska Sjömansservicebyrån arrangerade sammankomsten i Åbo. Juryn bestod av Maija Joro, museilektor på sjöfartsmuseet Forum Marinum, och Hanna Weselius, universitetslektor i fotografi vid Aalto-universitetet.

Kolla in vinnarbilderna i Fototävlingen för sjöfolk 2016 i bildspelet här ovan. (Notera att bilderna i vissa fall är rejält beskurna.) För att se bilderna oredigerade gå in här

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]