Fotograf: Rikard Lavitskij

Kategori: Kultur | Folk/företag

Svensk vinnare i nordisk fototävling

Svenske Rikard Lavitskij vann årets nordiska fototävling för sjöfolk. Enligt juryn har vinnarbilden en ”okonventionell stil och ett intresseväckande motiv”.    

Till den nordiska finalen i Fototävlingen för sjöfolk 2015 hade hela 75 bilder skickats in från de olika nordiska länderna. Juryn i årets nordiska final bestod av de danska fotograferna tillika journalisterna Søren Lund Hviid och Anders Skjoldjensen som alltså utsåg svenske Rikard Lavitskij till totalsegrare.

”Intressant och välkomponerat”

Rikard Lavitskij blev färdig sjöingenjör i somras och arbetade efter det som maskinist på Star Cruises. Hans vinnarbild heter ”Rast i Thailand” och är enligt juryn ”ett intressant och välkomponerat foto som sätter igång många tankar”. För vinnarbilden får Rikard fotoutrustning värd 5.000 danska kronor sponsrat av danska Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart. 

Sjömansservice arrangerar

Fototävlingen för sjöfolk arrangeras av välfärdsmyndigheter i de olika nordiska länderna, där Sjöfartsverket och dess avdelning Sjömansservice är svensk arrangör. Till årets svenska deltävling hade 15 sjöfarare skickat in totalt 80 bilder, och vinnare i den svenska deltävlingen blev en bild tagen av Jörgen Språng, som också knep andraplatsen. På tredjeplats i den svenska deltävlingen kom Rikard Lavitskijs med den bild som vann slutfinalen. 

Kolla in vinnarbilderna i Fototävlingen för sjöfolk 2015 i bildspelet här ovan! (Notera att bilderna i vissa fall är beskurna.)