Fotograf: Jörgen Språng

Kategori: Kultur

Svensk seger i Nordiska fototävlingen

Jörgen Språng, kocksteward på Bit Okland, knep både första och andra plats i Nordiska fototävlingen 2017. 

Tävlingen avgjordes nyligen på Norsk Maritimt Museum i Oslo. Totalt 814 bilder hade skickats in från 130 besättningsmedlemmar. Juryn, bestående av Espen Wæhle, projektledare/konservator på museet, och Javier Ernesto Auris Chavez, fotograf på NRK, sållade relativt snabbt ner till 25 bilder. 

– Det var många fina bilder och vissa typer av motiv fångade oss lite mer än andra, men vi tycker ändå att vi fått med ett bra urval, sade Espen Wæhle. 

Svensk första- och andraplats

Segrade gjorde till slut svenske Jörgen Språngs med sin bild Splitsare. Språng knep även andraplatsen med bilden Sommarsnö. Tredjepriset, som sponsras av Sjöfartstidningen, gick till isländska Thorgeir Baldursson. Fjärde- och femtepriset gick till Norge och fotograferna Håkon Kjøllmoen respektive Daniel Möllerström. Jörgen Språngs bild Vattenspel fick dessutom hedersomnämnande tillsammans med tre danska bilder.

Förstärker känslan

Jörgen Språng fick mottaga cirka 10.000 kronor att köpa fotoutrustning för. Juryns motivering för vinnarbilden: 

”Kontrasten mellan arbetaren och det råa materialet. En riktigt stark arbetsbild. Metalltrådarna drar oss in bildens kärna – arbetarhanden. Det gör inget att vi inte ser ansiktet. Det viktiga här är kontakten mellan människa och material. Det symboliserar kraften som behövs för det hårda arbetet till sjöss. Att fotografen valt att arbeta med svart/vit skala förstärker känslan bilden förmedlar.”

(Vissa bilder är beskurna för att passa webbmallen)