Fotograf: Andreas Wolden

Kategori: Kultur

3 x Sverige på prispallen

Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2019 är avgjord och med tre bidrag på prispallen är Sverige det nordiska land som tar hem flest priser.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]om tar hem flest priser.

Vinnare är norrmannen Andreas Wolden, matros på Kronprins Haakon, med sin bild Isfjell utenfor Hopen. Tvåa är svenske Jörgen Språng, kock på Bit Okland, med bilden Drydock. Tredje pris går till Håvard Melvær, kapten på norska Edda Fjord, med Transition piece i soldnedgang (bild 4, nästa sida). Fjärde pris, också svenskt, får Richard Jensen, styrman på National Geographic Explorer, med bilden FP inspection (bild 3). Femtepriset går också till svenska bidraget från Dan Deshayes, 1:e fartygsingenjör på Ternholm, med bilden Slaget om gemen (bild 5).

Skapar dramatik

Juryns motivering för vinnarbilden Is­fjell utenfor Hopen: ”En mycket vacker bild som, trots att den varken visar sjöfolk eller fartyg, lyckas skapa dramatik. Att isbergets form är perfekt och att fåglarna på den kortare klippan sitter kvar medan de på den högre flyger gör den till en vinnare. Vi såg den direkt och var eniga om att det var en topp-tre-bild, så fort vi såg den.”

Fler bilder än 2018

Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk arrangeras av välfärdsmyndigheter i de olika nordiska länderna. Sjöfartsverket och dess avdelning Sjömansservice är svensk arrangör. I årets upplaga av tävlingen hade totalt 133 sjö­anställda skickat in 1.116 bilder, vilket var cirka 300 fler bidrag än förra året. Varje land bidrar med 15 bilder från de nationella deltävlingarna, alltså 75 bilder som gås igenom av en oberoende jury, som korar de fem nordiska vinnarna.

Fem hedersomnämnanden

Årets nordiska jury bestod av Kjartan »Golli« Thorbjörnsson, professionell fotograf, och Arngrimur Blöndal, ordförande för fotoklubben Fokus. Fem bilder som inte tog sig hela vägen upp på prispallen fick hedersomnämnande. Alla bidrag finns att se på Sjömansservice avdelning på Sjöfarts­verkets hemsida.

Produktivt Atle-befäl

Till den svenska deltävlingen skickade 16 fotografer in 90 bilder. Bland de 15 som fick representera Sverige i finalen kom hela fem bidrag från Staffan Ahlstrand, teknisk chef på isbrytaren Atle.

Juryn enades om att Jörgen Språngs bild Drydock var tävlingens bästa bild. Språng vann också svenska tredjepriset, med bilden Rednose. Samma Dan Deshayes som tog hem nordiska femtepriset blev tvåa i Sverige med sin bild Passing by. Svenska tävlingsjuryn bestod i år av Sjörapportens redaktör Emma Brask och Fredrik Schlyter, fotograf i Norrköping.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]