Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Forskning

Studenter prisade på Lindholmen

Två Chalmersstudenter, som studerat livbåtarnas stabilitet, prisades i dag av Sjömanna Sällskapet i Göteborg.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]Sällskapet i Göteborg.

Pristagarna Kristoffer Hagströms och Mathias Nilssons studie har namnet Testing and evaluation of lifeboat stability. Idén till studien fick man förra året efter att en livbåt, som köpts in till Chalmers sjösäkerhetscentrum, inte visade sig uppfylla säkerhetskraven.

Hela kedjan

Studenterna jämförde tre klassade livbåtar, däribland den från Chalmers sjösäkerhetscentrum. Inte heller då klarade den krängningsproven, något de andra båda livbåtarna gjorde. Pristagarna har även startat en diskussion om ansvarsfördelningen mellan de olika parterna i certifieringsprocessen för att utröna hur det är möjligt att livbåten har lyckats slinka igenom hela kedjan utan att uppfylla kraven. 

– Nu är det upp till andra att fortsätta studera det här, sade Kristoffer Hagström.

Berör ombordanställda

Sällskapets pris ska delas ut en gång om året till högskolestudenter som genom goda studieresultat och särskilda insatser bidragit till svensk sjöfartsnärings utveckling. Ändå får man gå tillbaka till 2014 för att hitta de senaste pristagarna.

– Vi har helt enkelt inte ansett att det har funnits någon värdig pristagare sedan dess. Men de här killarna är väl värda priset, de har gjort ett examensarbete om säkerhet och om något som berör de ombordanställda, vilket vi tycker är viktigt, sade Jörgen Lorén, vice ordförande i sällskapet. 

20.000 kronor var

De båda pristagarna gick ut sjöbefälsprogrammet på Lindholmen i våras och har båda anställningar i dag; Kristoffer Hagström på Energihamnen i Göteborg och Mathias Nilsson på Väderö Tank i Grebbestad. De båda får 20.000 kronor vardera. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]