Fotograf: Per-Erik Adamsson, Stockholms Hamnar

Kategori: Container | Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Stockholms Hamnar växer kraftigt

2012 var ett bra år för Stockholms Hamnar, som nu ska växa ytterligare genom de största infrastrukturprojekten på 100 år. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]projekten på 100 år. 

I årsredovisningen för 2012 visar bolaget upp en god ekonomi och överlag positiva siffror. 

När det gäller passagerarvolymerna nådde de likt tidigare år rekordnivåer med drygt 12 miljoner passagerare. Även för de internationella kryssningsfartygen slog passagerarantalet nytt rekord. 

– Nya kunder till Stockholm och hamnen, samt satsningar från befintliga kunder såsom exempelvis Viking Lines nya fartyg M/S Grace gör att vi ser ljust på framtiden. Vår förmåga att klara även en lågkonjunktur är stärkt av detta, säger finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande Sten Nordin (M), i ett pressmeddelande.

Ny kund för containergodset

Godsvolymerna slutade på drygt 8 miljoner ton, vilket är något lägre än föregående år. Här är det rorogodset som står för nedgången medan containergodset har ökat markant med nya kunder som MSC, som är ett av världens största containerrederier. 

Även hamnen som fastighetsägare och hyresvärd visar positiva siffror.

Stora investeringar på gång

Under 2012 har också viktiga och stora infrastrukturprojekt tagit stora kliv framåt. Detta arbete innebär de största förändringarna av hamnarna i Stockholm på över 100 år. Investeringarna i hamnen görs för att anpassa infrastrukturen och staden till de behov som det växande Stockholms har.

– I juni sätter vi spaden i marken för att börja ombyggnaden av Värtahamnen, en avgörande del i byggandet av den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Här växer stad och hamn sida vid sida, säger finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande Sten Nordin (M).

Miljötillståndet för att bygga om Kapellskärs hamn är nu också klart, vilket innebär att utbyggnaden där kan komma igång. Enligt Stockholms Hamnar kommer utbyggnaden göra det möjligt att möta marknadens behov av befintliga och framtida volymer samt fartygsstorlekar. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]