Fotograf: Agne Carlsson

Kategori: Politik

SRF 10-år i Almedalen

Ett förväntat mellanår för politikerveckan i Visby, blev tvärtom ännu ett i raden av rekordår.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tt i raden av rekordår.

De flesta trodde nog att intresset för politikerveckan i Visby skulle vara något svalare men i stället blev det ett nytt rekordår i alla sammanhang förutom när det gäller mediabevakningen.

14 000 besökare är 3 000 fler än under valåret 2010. Cirka 560 ackrediterade journalister är dock betydligt färre än under valåret.

– Vi räknade med att årets Almedalsvecka skulle bli något mindre, men så var ju inte fallet, säger Håkan Friberg, vd för Sveriges Redareförening som för tionde året i rad arrangerade  Sjöfartsutställningen i Gotlandsbolagets garage på Donnersgatan, ett stenkast från scenen i Almedalen.

Föreningen mycket nöjd

– Vi valde att hålla en något lägre profil än under förra året, men för oss är det viktigt att närvara varje år för kontinuitetens skull, säger Håkan Friberg.

Av årets 1 476 arrangemang, ett 80-tal fler än 2010, svarade SRF för två seminarier. Med tanke på den närmast mördande konkurrensen var föreningen mycket nöjd med uppslutningen.

– Vi hade ett 100-tal medverkande, säger Carl Carlsson, miljöansvarig på SRF och den som ledde ett seminarium om ”0-fartyg” med Per Kågeson, professor vid KTH och engagerad miljödebattör som huvudtalare. Temat var effekterna för kustsjöfarten om transportslagen likabehandlas och hävdade att ett sådant system skulle vara positivt för sjöfarten, förutsatt att sjöfarten gör sin miljöläxa.

– Det är där ”0-fartyget” kommer in, alltså ett fartyg som har ingen eller mycket liten negativ inverkan på miljön, säger Carl Carlsson. Det här är faktiskt ingen vision. Såväl Thunbolagen som Sirius/Preem presenterade sina ”nollutsläppsfartyg” för kustsjöfart som redan finns på ritborden.

Pirater lockade många

Pirater är ett högaktuellt ämne som lockade nästan lika många. 

– Seminariet fick ett mycket bra tillskott eftersom HMS Carlskrona låg i hamn, säger Tryggve Ahlman, säkerhetsansvarig på SRF. 

En grupp officerare från fartyget, som deltagit i den svenska insatsen utanför Somalia medverkade, däribland konteramiral Jan Törnqvist som förra året var chef för EU:s flottstyrka Operation Atalanta.

Beväpning en svår fråga

En tung och svår fråga är beväpning av civila fartyg.

– Nyligen presenterade förre sjösäkerhetsdirektören Johan Franson en utredning där han förordar en lösning som gör det möjligt att sätta ombord beväpnade vakter på svenska fartyg och det här blev naturligtvis ett viktigt inslag i diskussionerna, säger Tryggve Ahlman.

Inledningstalaren, riksdagsledamoten Annika Engblom (m) som sitter i Försvarsutskottet, hade förståelse för detta även om det för henne, som för de flesta, bär emot att sätta ombord vapen i civila fartyg.

Även andra sjöfartsrelaterade arrangemang lockade mycket folk. Runt 250 personer kom t ex till Sjöfartspuben som arrangerades av Sjöfartsforum, Sveriges Hamnar, Skärgårdsredarna, Sjöfartsverket, Sveriges Skeppsmäklareförening och SMF när infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd lovade bra villkor och konkurrenskraft för sjöfarten. Hur får vi veta när regeringen presenterar en sjöfartsstrategi till våren.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]