Fotograf: Södertälje hamn

Kategori: Folk/företag | Hamn/Logistik | Miljö

Södertälje hamn hoppas på oljeboom

Två av tre oljehamnar i Stockholms län ska avvecklas – Södertälje hamn hoppas nu ro hem samtliga oljevolymer i länet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ga oljevolymer i länet.

– Vi räknar med tre-, nästan fyrdubbling av volymerna i vår oljehamn. Det skulle ge någonstans mellan 50 och 100 nya arbetstillfällen i Södertälje kommun, säger Erik Froste vd på Södertälje hamn, till SVT.

Nacka kommun har sagt upp avtalet för Bergs oljehamn för att ge plats åt bostäder. Detta innebär att Statoil ska utrymma området senast den 31 december 2018. Enligt Statoil passerar 60 procent av Stockholmsområdets behov av flytande bränsle via Bergs oljehamn. Det handlar främst om bensin, diesel, tjockolja och flygbränsle. Huvuddelen av bränslet kommer till Berg med tankfartyg.

Utökat miljötillstånd

Också Louddens olje- och bränsledepå ska avvecklas men oklart när. Enligt Stockholms Hamnar kommer detta att ske ”så snart ett alternativ står klart.” Precis som politikerna i Nacka vill kommunfullmäktige i Stockholm bygga bostäder på Loudden.

Enligt Erik Froste är målsättningen att Södertälje hamn ska fylla tomrummet, även om det inte finns något ”avtal” med Stockholms Hamnar eller oljebolagen.

I februari kommer Södertälje Hamn därför att lämna in en ansökan om utökat miljötillstånd, från dagens 1,2 miljoner ton olja per år, till 2,2 miljoner ton.

Nya cisterner 

– Här i Södertälje hamn måste det byggas nya cisterner och det är det vi söker miljötillstånd för. Det kommer komma fler och större fartyg hit och lossa. Sedan kommer det komma fler tankbilar och köra härifrån för att helt enkelt köra till bensinmackarna runt om i Stockholm län, säger Erik Froste.

Hamnbassängerna måste också muddras, dagens djup räcker inte. Hamnen vill ha ett djup på 12,5 meter.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]