Fotograf: Per Barkman.

Kategori: Utbildning

Sjöfartskonvojen gjorde succé

Sjöfartskonvojen, som avslutades i torsdags i Luleå, väckte ett intresse som överträffade alla förväntningar.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]de alla förväntningar.

Med sammanlagt 27.000 besökare ombord på isbrytaren Atle under rekryteringssatsningen Sjöfartskonvojen är projektledare Per Barkman uppenbart nöjd med utfallet.

– Att det skulle bli 27.000 hade jag aldrig vågat drömma om. Ett tag insåg jag att vi kanske kan nå 20.000, men sedan var Norrlandshamnarna helt fantastiska. I Skellefteå hade vi 3.555 besökare, det var det bästa besökssiffran. Det var häftiga och intensiva dagar.

Han förklarar att antalet besökare gäller de som gick ombord på isbrytaren. Därtill kommer de som enbart besökte tältet på kajen, där det fanns olika aktiviteter.

– Vi har varit synliga för allmänheten och det är ett av grundmålen. Det har vi haft lite svårt med tidigare.

Föräldrarna viktiga

Per Barkman betonar att Sjöfartskonvojen riktade sig till familjer. 

– I dag är föräldrarna viktiga i både gymnasie- och högskoleval. Jag kan känna att vi fick ut budskapet till besökarna att det är bra och kvalificerade jobb till sjöss som ger en karriärsmöjlighet.

Fler satsningar

Sjöfartskonvojen uppvisar inte enbart fantastiska besökssiffror. Den var dessutom startskottet för flera olika rekryteringssatsningar, påpekar Per Barkman.

– Det är viktigt att den inte blir en isolerad aktivitet. Sjöfartskonvojen var den första aktiviteten och sedan kommer det mycket mer. Det kan jag se att blir den stora effekten över en två till treårsperiod.

Lysekil och Donsö

Närmast kommande rekryteringssatsningar är evenemang under Lysekil Women’s Match i Lysekil den 8 augusti och ”Dag 0” på Donsö den 2 september i anknytning till DSM19.

– I Lysekil kommer Sirius nybygge Mercurius att ligga vid Anderssons kaj för visning för allmänheten. Upplägget blir i princip som Sjöfartskonvojen, men med en tankbåt i stället. På Donsö kommer det att finnas många fartyg och där är det en superriktad aktivitet med precis den ålderskategori som vi vill nå, förklarar Per Barkman.

Kvalitativa möten

Förutom det stora antalet besökare påpekar Per Barkman att de kvalitativa mötena har varit jätteviktiga under Sjöfartskonvojen.

– Det var många bra samtal i tältet på kajen, där besökarna kunde tala med studenter och lärare. Ombord var det alla frågor som ställdes till besättningen. Tycker man att jobbet verkar intressant har vi haft en helhet för att kunna besvara alla frågor.

Positivt gensvar

Per Barkman säger att intresset bland besökarna har varit stort både vad gäller själva fartyget och hur det är ombord.

– Gensvaret från besökarna har varit väldigt positivt. Vad effekten blir av detta är svårt att säga i dag, men vi har stimulerat 27.000 individer, så vi är nu närmare att åtminstone några har vaknat upp och ser detta som ett potentiellt jobb. Dessutom har antagningstiden till både Chalmers i Göteborg och Linnéuniversitetet i Kalmar förlängts fram till sista juli.

Sjöfartskonvojen arrangerades av Sjöfartsverket och Transportföretagen. Sjöfartstidningen gav ut en specialtidning inför konvojen. Den kan du ladda ner här.

Antal besökare på Atle i de olika hamnarna:

Göteborg 1.400

Lysekil 2.050

Halmstad 2.125

Helsingborg 2.260

Karlskrona 1.860

Norrköping 3.100

Stockholm 2.499

Härnösand 2.089

Örnsköldsvik 3.100

Skellefteå 3.555

Luleå 3.009

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]