Fotograf: Anna Lundberg

Kategori: Arbetsmarknad

Bildspecial: Sjöfartskonvojen är igång

På måndagen invigdes den stora rekryteringskampanjen Sjöfartskonvojen ombord på Atle vid Amerikaskjulet. Katarina Norén klippte bandet och Göteborgsvädret var på sitt allra bästa.

Vädrets makter stod bi när isbrytaren Atle gjorde sitt första hamnstopp av elva. Sjöfartsverket upplåter sin isbrytare under hela sommaren till sjöfartsbranschens storsatsning Sjöfartskonvojen. Generaldirektör Katarina Norén fick uppdraget att klippa bandet ombord på Atle innan allmänheten släpptes ombord via röda mattan upp på landgången.

”Det är här det händer”

– Vi är här för att visa att sjöfarten har bra förutsättningar. Vi har kompetensen. Vi är vana vid att driva på, vi är vana att ligga först. Genom att åka landet runt med vår fantastiska Atle, våra isbrytare är ju faktiskt bland de största och finaste i världen, vill vi berätta om de stora möjligheterna som finns inom sjöfarten de närmaste åren. Vi vill berätta att det är här det händer. Vi vill berätta att sjöfarten nuförtiden erbjuder en massa olika yrken. Du kan jobba hemma, på kontor eller ute till sjöss. Välkommen till oss och lycka till Atle på resan genom Sverige.

Specialbesättning

Ted Bågfeldt på Linnéuniversitetet i Kalmar och Caj Luoma på Transportföretagen höll också invigningstal där de betonade möjligheterna och de ljusa framtidsutsikterna för en yrkeskarriär inom sjöfarten. När talen var klara ringlade sig kön lång för att gå ombord, där den för Sjöfartskonvojen specialsammansatta besättningen fick visa upp sin arbetsplats.

Gott om aktiviteter

Även om Atle är det stora dragplåstret är det gott om andra aktiviteter kring isbrytaren under Sjöfartskonvojens hamnstopp. Vid Amerikaskjulets kaj fanns hoppborg, båtbana och andra aktiviteter för de små, ett stort tält fullt av aktiviteter och folk som visar upp de många sidorna av sjöfarten. Kustbevakningen var där med personal och ett av sina fartyg och bjöd också ombord. Leverantören Marinfloc hade en stor buss på plats, där de visade sin teknologi för rening av waste water. Den som missade Göteborgsbesöket har en ny chans på onsdag i Lysekil.

Läs mer om Sjöfartskonvojen till exempel hos Satsa på Sjöfart. Sjöfartstidningen har också gjort en specialbilaga som sprids under Sjöfartskonvojen och som du kan ladda ned här (PDF 4,3 MB).

Sjöfartskonvojens kommande stopp:

26 juni – Lysekil, Anderssonskajen
28 juni – Halmstad, Nissankajen
30 juni – Helsingborg, Pixlapiren
2 juli – Karlskrona, Verköhamnen
6 juli – Norrköping, Pampushamnen
9 juli – Stockholm, Frihamnen, F650
12 juli – Härnösand
14 juli – Örnsköldsvik, Stadskajen
16 juli – Skellefteå, Skelleftehamn, Handelskajen/Jubileumskajen
18 juli – Luleå, Gamla Malmkajen