Pia Berglund, vd Sveriges Redareförening, och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Politik

SRF: Vi kan nå 400 svenskflaggade fartyg år 2020

Sveriges Redareförening har lanserat manifestet ”Ja till svensk sjöfart” som kan innebära 400 svenskflaggade fartyg till år 2020 – om politiken hänger med.

Det var efter invigningen av ”det nya” Lighthouse som Sveriges Redareföreningen gjorde en liten kupp och äntrade scenen och passade på att presentera sitt manifest ”Ja till svensk sjöfart” inför en lite förvånad infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Som dock hann hänga kvar en stund.

31 miljarder

Sveriges Redareföreningen tror att – med rätt politik – svensk sjöfart kan växa betydligt till år 2020 vilket innebär:

– 43.000 anställda i land och till sjöss jämfört med dagens cirka 25.000 anställda.

– 31 miljarder kronor i bidrag till BNP jämfört med dagens 18 miljarder.

– 400 svenskflaggade fartyg jämfört med knappt 100 idag.

– 1.000 svenskkontrollerade fartyg, vilket är dubbelt så många fartyg som nu.

Målen baseras på en stor europeisk studie som Sjöfartstidningen tidigare har skrivit om.

Fick kritik för att vara luddiga

Anders Boman, ordförande för Sveriges Redareförening, var uppenbart nöjd över att kunna presentera manifestet inför infrastrukturministern.

– Idag finns det en stor samsyn bland arbetsmarknadens parter, det är svårare för beslutsfattare att spela ut oss mot varandra. Vi tror på svensk sjöfart och att den kan växa, kraftigt. Sjöfart är en industri, vi är inte en lösning för vår industri, utan vi är en industri. Vi vill inte ha några specialvillkor, vi vill ha samma villkor som våra konkurrenter. Vi har inga problem med tuffa regler, bara det är samma för alla, säger han och fortsätter:

– För en tid sedan var jag och Pia (Pia Berglund, vd SRF red. anm.) uppe på näringsdepartementet och vi fick kritik för att vara luddiga. Vad vill ni uppnå? Och när vet ni att ni har lyckats? Vi gillade inte vad vi hörde och gick hem och funderade. Så nu är vi stolta att kunna presentera något konkret, nu har vi tydliga mål vi vill uppnå. Med hårt arbete från näringen och fortsatt bra samarbete med beslutsfattare kan vi lyckas.