Fotograf: OpenStreetMaps

Kategori: Container | Juridik

Iran konfiskerar Maerskfartyg

Iranska styrkor har beslagtagit containerfartyget Maersk Tigris när det färdades genom Hormuz-sundet under tisdagen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rmuz-sundet under tisdagen.

Iranska styrkor uppges både ha skjutit varningsskott och bordat Maerskägda containerfartyget Maersk Tigris, det rapporterar flera medier. Fartyget var på väg genom Hormuz-sundet, enligt uppgifter på internationellt vatten, när iranska militärstyrkor beordrade fartyget att segla närmare in på iranskt vatten.

I första skedet ignorerade fartyget uppmaningarna och fortsatte på sin rutt. Då ska de iranska styrkorna ha skjutit varningsskott och därefter bordat fartyget. Därefter ska Maersk Tigris ha tvingats in på iransk vatten mot hamnstaden Bandar Abbas. Och fartyget hålls alltjämt kvar av iranska myndigheter.

Oklart varför fartyget beslagtogs

Under onsdagen har flera rapporter kommit om att besättningen ombord på fartyget mår bra. Fartyget ägs av Maersk men är utchartrat till Singaporebaserade Rickmers Shipmanagament. Rickmers har ännu inte fått några uppgifter om varför iranska myndigheter konfiskerat fartyget. Men enligt iranska medier kan det handla om en ekonomisk strid mellan en privat iransk aktör och Rickmers Shipmanagament.

Maersk Tigris, på 62.292 DWT, är flaggad på Marshallöarna.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Torsten Jacobsson

  Det är som synes inte bara USA, som tillämpar extraterritoriell jurisdiktion lite hur som helst. Och det är för övrigt inte första gången heller något liknande inträffar. 1982 eller 1983 såg den pakistanska marinen med hjälp av en jagare eller fregatt till att ett kvarstadsbeslut mot en av OT-rederiernas tankers, SONJA eller SOFIE – minnet sviker – verkställdes på internationellt vatten, varefter fartyget tvingades in till pakistansk hamn.

 • Anonymous

  Det var SONJA efter att dom fått en missil i sidan.

 • Johan

  Iransk statlig militär konfiskerar alltså egendom nyttjad av helt andra länder baserat på argument som ”ekonomisk strid mellan en privat iransk aktör och Rickmers Shipmanagament.”
  Gör något åt det där U-landet någon gång..

  • Anonymous

   Nu finns det ju egentligen inga ”privata iranska aktörer” i en sådan diktatur. Om man inte kan göra som man vill, inom rimliga lagar naturligtvis, kan man heller inte vara ”privat”. Alltså gör man egentligen affärer med prästerna i staten och får då räkna med att det kan ta hus i helvetet!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]