Fotograf: Damietta Port Authority

Kategori: Container | Juridik

Maersk Tigris har släppts

Iranska myndigheter har nu släppt containerfartyget Maersk Tigris som beslagtogs vid Hormuz-sundet för en dryg vecka sedan.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]t för en dryg vecka sedan.

Det var den 29 april som iransk militär beordrade Maersk Tigris att avvika från sin rutt. När hon inte gjorde det sköt de varningsskott och tvingade in fartyget på iranskt territorialvatten.

Har släppts

Idag, torsdag, kommer rapporter från iranska IRNA News Agency om att myndigheterna ska ha släppt fartyget igen. Varför fartyget har frigivits är ännu inte klarlagt, men tidigare har myndigheterna meddelat att de inte kommer släppa fartyget innan Maersk har betalat en skuld.

Tio år gammal konflikt

Skulden uppges grunda sig i en tio år gammal konflikt mellan ett iranskt företag och Maersk. 2005 fraktade Maersk tio containrar till Dubai, på uppdrag av det iranska företaget. Men containrarna blev aldrig upphämtade av någon part och efter 90 dagar beslagtogs containrarna och förstördes. Det iranska företaget stämde då Maersk. Enligt flera medier kräver företaget Maersk på 3,6 miljoner US-dollar.

Besättningen ombord på Maersk Tigris, 24 personer främst från Östeuropa, ska ha mått bra under hela tiden. Fartyget, på 62.292 dwt, opereras av singaporebaserade Rickmers Shipmanagement och är flaggat på Marshallöarna.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]