Fotograf: Echandia

Kategori: Miljö | Energi | Fartygsutrustning

Indisk stororder till Echandia

Det svenska företaget Echandia har slutit avtal om leverans av batterisystem till 23 elfärjor för den sydindiska staden Kochis kollektivtrafik.

Echandia uppger att detta är det första steget i en order som totalt kommer att omfatta batterisystem till 78 elfärjor. Därefter kommer Kochi att ha världens största flotta av elfärjor.

Samarbete med Siemens

I det första steget byggs 23 båtar tillsammans med tyska Siemens och Cochin Shipyard Limited. Echandia fokuserar för närvarande på LTO-batterier (litium-titanat) med Toshiba som leverantör av battericellerna.

Magnus Eriksson. Foto: Ulf Börjesson

– Det här har varit och kommer att bli jättespännande att arbeta med. Projektet är det första moderna kollektiva transportsystemet på vatten i Indien och förväntas revolutionera kollektivtrafiken. Det kommer också att visa att det är möjligt att minska Indiens utsläpp och koldioxidavtryck samt förändra livet för de 100.000 människor som bor i Kochi-området. Projektet visar på nya alternativ för kollektivtrafik och kommer säkert också att gynna turistnäringen i området, säger Echandias vd och grundare, Magnus Eriksson i ett pressmeddelande

Förordade LTO-teknik

Echandia uppger att beställaren förordade LTO batteriteknik i sina nybyggen.

– Vi bestämde oss på ett tidigt stadium för LTO-batterier för deras säkerhet, laddningsförmåga och förväntade livslängd i förhållande till kostnaden. I och med det var valet av Echandia självklart eftersom de ligger längst fram i världen inom den här tekniken, säger Sajan P John, General Manager (Marine), Kochi Metro Rail Limited, enligt pressmeddelandet.

Echandia uppger att LTO är den säkraste batteritekniken för marint bruk med en motståndskraft mot yttre värme och andra faror.