Molslinjen har beställt två helelektriska färjor med batterisystem från svenska Echandia.

Fotograf: Molslinjen

Kategori: Energi | Färjetrafik

Molslinjen beställer batterier från Echandia

Danska rederiet Molslinjen har beställt batterisystem till två nya elektrifierade fartyg från svenska Echandia.
Stockholmsbaserade batteritillverkaren Echandia har valts ut som leverantör av batterisystem till två helelektrifierade fartyg som beställts av danska rederiet Molslinjen, vilka ägs av svenska investmentbolaget EQT Infrastructure. De två färjorna ska trafikera Alslinjen och Samsølinjen med start 2024. Batterisystemen kommer att ha en total kapacitet på cirka 7 MWh.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ägs av svenska investmentbolaget EQT Infrastructure. De två färjorna ska trafikera Alslinjen och Samsølinjen med start 2024. Batterisystemen kommer att ha en total kapacitet på cirka 7 MWh.

Färjorna är designade av OSK-ShipTech för Molslinjen och kommer att byggas av Cemre Shipyard för leverans 2024.

Echandia har tidigare levererat batterisystem till bogserbåtsmarknaden och mindre passagerarfärjor, som till exempel de i Köpenhamn och i Kochi, Indien. Kontraktet för Molslinjens nya färjor utgör en viktig etablering för Echandia i segmentet för större roro- och ropax-färjor.

– För Echandia är detta ännu ett genombrott. Molslinjen visar vägen och vi tror att många andra operatörer kommer att följa deras exempel i framtiden. För oss innebär affären ett steg mot att leverera större passagerarfärjor där vikt, totalkostnad och säkerhet är viktiga aspekter, säger Fredrik Hellström, vd Echandia i ett pressmeddelande.

Enligt Echandia, så valdes det svenska bolagets system ut baserat på en låg total ägandekostnad i kombination med starka säkerhetsfunktioner och låg vikt.

– Den låga totalkostnaden över livstiden i kombination med produkternas höga säkerhetsnivå och låga vikt var nyckelfaktorer för valet av Echandia som batterileverantör. Att välja ett system med längre livslängd är dessutom fullt logiskt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Ole Berg-Hansen, chefsingenjör på Molslinjen i pressmeddelandet.

De nya fartygen kommer att ha en kapacitet på 600 passagerare och 188 bilar samt en total längd på 116,8 meter. Fartygen är förberedda för autonom segling mellan hamnar, med automatisk dockning och laddning vid kaj. Energilagret på 3,1 MWh respektive 3,8 MWh kommer att vara fulladdat på 20 till 25 minuter.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]