Fotograf: Pierre Adolfsson

Hans Norén, verkställande direktör för Concordia Maritime, om sin syn på marknaden 2012.

Vad tror du om 2012?

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]on”>Vad tror du om 2012?

– Det blir snudd på tjatigt att upprepa att det är inte är något fel på efterfrågan generellt – och jag ser inget som skulle dramatiskt förändra den bilden 2012. Däremot fortsätter ett antal segment att uppvisa ett strukturellt överskott på tonnage som naturligtvis innebär fortsatt press på fraktnivåerna. Men 2012 blir bättre än 2011. En gammal kollega sa till mig för många år sedan i sin obotliga optimism ”När det är som sämst blir det inte sämre”.
Och det var nog som sämst 2010/2011.

Vilka utmaningar står tankmarknaden inför?

– Vi, det vill säga världens skeppsredare är vår egen värsta fiende. Utmaningen är, som den alltid tycks ha varit, att stävja den entusiasm som utlöses så fort man ser bra fraktmarknader…och så springer man i väg och beställer, och så har man överskott på tonnage igen. Det som kanske ibland betraktas som utmaningar ser jag som en naturlig och befogad utveckling och som man måste anpassa sig till för att vara ett långsiktigt livskraftigt rederi. 

Hur ska Concordia agera för att öka sina marknadsandelar?

– Med vår storlek har vi endast ett par procents marknadsandel… så vi sätter inte våra mål utifrån detta. Däremot är tillväxt, och lönsam sådan, mycket viktigt för oss. Vi fortsätter på inslagen väg, vi skall fortsätta vara en leverantör av effektiva och säkra oljetransporter. Vi har en god finansiell position med utrymme för investeringar och intressanta projekt kan komma att dyka upp i dagens marknadssituation. Men jag vill understryka att vi måste vara försiktiga med våra resurser och välja ”rätt”.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]