Fotograf: Maersk

Kategori: Container | Folk/företag | RoRo

Han blir ny vd för Maersk

Søren Skou har utsetts till ny vd för Maersk-koncernen. Han efterträder Nils S. Andersen, som lämnar samtliga sina uppdrag inom koncernen.

Beskedet om bytet på vd-tjänsten kommer bara några månader efter den senaste helårsrapporten, som vittnade om att man backade ekonomiskt 2015 både när det gällde omsättning och vinst.

Dubbla stolar 

51-årige Søren Skou, som tillträder sin tjänst som koncern-vd imorgon den 1 juli, har sedan 2012 varit vd för Maersk Line – någon han enligt uppgift kommer att fortsätta att vara även framöver. Han har arbetat inom A.P. Møller-Mærsk-koncernen sedan 1983 och varit styrelsemedlem sedan 2006.

I ett pressmeddelande uppges att styrelsen för Maersk-koncernen har gett den nya ledningen i uppdrag att undersöka olika strategiska och organisatoriska möjligheter för att öka bolagets ”rörlighet och synergier”. Samtidigt har styrelseordföranden Michael Pram Rasmussen i en intervju med Financial Times sagt att man överväger om det är bäst att behålla koncernen i sin nuvarande form med dess fem separata affärsenheter, eller om det är bättre att stycka upp konceren i helt separata bolag.   

”Snabba förändringar”

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få möjligheten att leda A.P. Møller-Mærsk-koncernen in i nästa fas av vår strategiska utveckling. De snabba förändringar som sker i världen kräver att vi anpassar oss snabbt, enkelt och till så låga kostnader som möjligt, samtidigt som vi behåller fokus på samtliga våra affärsenheter. Vår framtida organisation måste kunna svara på dessa utmaningar på ett effektivt sätt, säger Søren Skou, tillträdande vd för Maersk-koncernen, i en skriftlig kommentar.

Den avgående vd:n Nils S. Andersen, som är 58 år och innehaft sin tjänst i åtta år, uppges enligt nämnda pressmeddelande från Maersk-koncernen befinna sig vid en tidpunkt i livet där han vill ägna mer tid åt familjen.