Fotograf: Pierre Adolfsson

Kategori: Haveri | Passagerarsjöfart | Reparationsvarv

Gotland måste byta fyra propellerblad

I förra veckan grundstötte Destination Gotlands färja Gotland utanför Oskarshamn – nu ligger hon på Damen i Göteborg för reparation.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�teborg för reparation.

Gotland som gick på grund utanför hamninloppet till Oskarshamn 2 januari anlände under tisdagen till Göteborg och Damen Shiprepair Götaverken. Hon har skador på bottenskrovet och behöver dessutom byta fyra skadade propellerblad. 

Vatten i torrtankar

– Skadorna är av samma omfattning som vi kunde se med hjälp av dykarna som undersökt fartyget, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland, till HelaGotland.

Både Statens Haverikommission och Destination Gotland utreder olyckan. Vid tidpunkten för olyckan fanns 188 passagerare ombord. Fartyget kunde själv gå säkert till ordinarie kajplats i hamnen, man kunde tidigt konstatera att vatten trängt in i torrtankar.

Extraturer med snabbfärja

Eftersom Destination Gotland inte vet exakt hur länge reparationen av fartyget kommer att pågå har man lagt en ersättningsturlista fram till den 20 januari. Rederiet har också valt att sätta in HSC Gotlandia II för extraturer under helgerna. 

– Vi väljer att återinsätta HSC Gotlandia II och köra extraturer för att kunna erbjuda passagerare bekväma avgångstider kring helgerna så länge Gotland är på varv, säger Christer Bruzelius, VD på Destination Gotland, i ett pressmeddelande.

Gotland byggdes 2003 på kinesiska GSI-varvet (Guangzhou Shipyard International Co Ltd). Hon har en passagerarkapacitet på 1.500 och 115 hytter. Lastkapaciteten är 500 personbilar på 1.800 filmeter.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]