Fotograf: Nauticor

Kategori: Torrlast

ESL bunkrar LNG i Oxelösund

Nauticor avtalar med ESL Shipping om leverans av LNG i Oxelösunds hamn till de isförstärkta bulkfartygen Haaga och Viikki.

Det finländska rederiet ESL Shipping, som ingår i Aspo-gruppen, och den tyska LNG-leverantören Nauticor inom Linde-gruppen, har ingått ett långsiktigt avtal om leverans av LNG i Oxelösund till de LNG-drivna handysize-bulkfartygen Haaga och Viikki. 

Innovativ skrovdesign

Nybyggena, som båda har levererats från Kina, uppges vara de första i sitt slag att använda LNG som bränsle.

– I de nya fartygen kombineras en innovativ skrovdesign, användning av LNG som bränsle och andra energibesparande åtgärder och reducerar därmed utsläppen märkbart och gör sjöfarten ännu mer hållbar. Vi är glada över att kunna erbjuda detta miljövänliga transportslag till våra kunder genom att Nauticor säkerställer tillgången på LNG i Oxelösunds hamn, säger Mikki Koskinen, vd för ESL Shipping i ett pressmeddelande.

Kairos

Nauticors nyligen levererade LNG-bunkerfartyg Kairos kommer att spela en viktig roll i detta system som har utvecklats för ESL Shippings nybyggen. Nauticor kommer även att samarbeta med sitt systerföretag AGA som opererar Linde Groups LNG-terminal i Nynäshamn.

ESL Shipping har ett omfattande skeppningskontrakt med SSAB och strävar efter att använda nybyggena i så stor utsträckning som möjligt i SSAB:s trafik i den utsträckning som det finns efterfrågan och passar in i fartygens tidtabeller.

– Vi är mycket glada över att supporta en föregångare som ESL Shipping med den erfarenhet som vi har fått i utvecklingen av LNG-försörjningskedjor för maritima kunder i Nordsjön och Östersjön. Deras initiativ att beställa två LNG-drivna bulkfartyg är en annan viktig milstolpe för att göra sjöfarten mer hållbar i nordvästra Europa, kommenterar Mahinde Abeynaike, vd för Nauticor.