Fotograf: Lena Engstrand

Kategori: Container | Hamn/Logistik

Seger för Sveriges Hamnar i AD

Hamnfyrans ordförande har inte rätt till lön från APMT för fackligt arbete, slog Arbetsdomstolen i dag fast. 

För ett par veckor sedan jublade Hamnarbetarförbundet åt Arbetsmiljödomstolens dom som innebar att Sveriges Hamnar dömdes för förhandlingsvägran. När AD i dag förkunnar ytterligare en dom som rör hamnkonflikten i Göteborg är det AMPT och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar som jublar. 

Indragning av lön

Målet gäller bland annat huruvida hamnfyrans ordförande Peter Annerback har rätt till lön från arbetsgivaren APMT för att arbeta fackligt, trot att man saknar kollektivavtal. Annerback har tidigare fått lön från APMT för sitt fackliga arbete, men den drogs in 30 mars 2017. Annerback har sedan dess varit tjänstledig.   

Över en halv miljon

Hamnarbetarförbundet hävdar att indragningen av lönen var att betrakta som ett avskedande, något Arbetsdomstolen inte anser. AD dömer Svenska Hamnarbetarförbundet att betala APM Terminals och Sveriges Hamnars rättegångskostnader med 618.434 kronor, varav 550.000 kronor avser ombudsarvode.

”En seger”

– Domen är en seger för Sveriges Hamnar och för APM Terminals. Hamnarbetarförbundets fackliga förtroendemän har länge åtnjutit fackliga förmåner som i lag är förbehållet fackföreningar med kollektivavtal. I kraft av Hamnarbetarförbundets ständiga hot om konflikt har man tvingat hamnar runt om i landet att utge olika fackliga förmåner såsom lön och ledighet för fackligt arbete trots att det enligt lag alltså endast gäller kollektivavtalsfack, kommenterar Joakim Ärlund, vd för Sveriges Hamnar, domen i ett pressmeddelande.  

Fler tvister väntar 

Peter Annerback har när Sjöfartstidningen når honom ännu inte hunnit gå igenom domen. 

– Därför är det svårt att säga något om det. Det blir också lite svårt med tanke på att detta endast är en del i en större helhet. Det ligger ytterligare tvister hos Arbetsdomstolen som kommer att avgöras under våren, säger han.