Allvarlig färjekollision i Travemünde hamn

Vid 18-tiden på torsdagskvällen den 3 maj kolliderade TT-Lines tyskflaggade ropax-fartyg Nils Holgersson, 6 883 ton dödvikt, med Scandlines DIS-flaggade ropax-fartyg Urd, 4 562 dwt, i Travemünde hamn i samband med att den förstnämnda skulle lägga till.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]mnda skulle lägga till.

Bilder från olyckan visar att Nils Holgersson kört in med fören i styrbordssidan på Urd som låg vid kaj.

Den tyska haverikommissionen har i en preliminär rapport lagt skulden för olyckan på befälhavaren på TT-Line-färjan Nils Holgersson. Hans manövrar under vändningen i Travemünde var orsaken till kollisionen med Urd, som låg längs kaj för lastning inför seglingen till Liepaja.

Båda fartygen fick betydande skrovskador, de första medierapporterna talade om att skadorna på Urd var mycket allvarliga men efter flera skrovundersökningar konstateras att skadorna kommer att kunna repareras på två veckor. 

Urd fick in stora mängder vatten på nedre bildäck, där 14 lastbilar förstördes av vatten. Dessutom förstördes en lastbil på övre bildäck. Maskinrummet på fartyget klarade sig dock utan skador. Under tiden Urd är ur trafik sköts trafiken på rutten Travemünde–Liepaja av systerfärjan Ask och Watling Street. Urd repareras på Fayard i Odense.

Efter olyckan kunde Nils Holgersson för egen maskin ta sig till kaj och lossa.

”Vid en första besiktning ombord på MS Nils Holgersson har man funnit skador på både bog samt bogvisir. För att åtgärda dessa skador samt för en mer omfattande skadebesiktning krävs att fartyget läggs upp på ett varv”, skriver TT-Line på sin hemsida och fortsätter:

”Vi vill även passa på att tacka både tyska myndigheter, organisationer samt besättning och personal för ett professionellt handläggande i samband med olyckan.”

Nils Dacke kommer under en begränsad tidsperiod att ta över Nils Holgerssons turer mellan Trelleborg och Travemünde.

Ingen av de 63 passagerarna eller någon ur besättningen på 50 man på Nils Holgersson skadades vid kollisionen. Ingen uppges heller ha skadats ombord på Urd i samband med kollisionen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]