Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö | Specialfartyg

Meritaito vinner norskt sjömätningsuppdrag

Finska statens Meritaito utför omfattande sjömätningsuppdrag inom det norska Mareano-programmet. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ka Mareano-programmet. 

Det statsägda bolaget Meritaito Ltd i Finland har lämnat det vinnande anbudet till norska Kartverket sjödivisionen för sjömätning inom det omfattande Mareano-programmet. Syftet med Mareano är att kartlägga bland annat bottenförhållanden, biologisk mångfald och föroreningar i de norska havsområdena.

Internationell marknad

För Meritaito öppnar deltagandet i Mareano-programmet en marknad för internationella sjömätningsuppdrag.

– En av grundstenarna i vår tillväxtstrategi är att komma in på den internationella sjömätningsmarknaden. Att vi nu lyckades i anbudsförfarandet för Mareano är det första steget för att nå våra tillväxtmål, kommenterar Jari Partanen, vd för Meritaito.

Fartygsinvesteringar

För att kunna operera på internationella havsområden och inom europeisk sjötrafik har Meritaito investerat i fartyg. Farledsfartyget Letto har konverterats till sjömätningsfartyg med sikte på internationella uppdrag.

Nyligen meddelade Meritaito att man köper det utrangerade minfartyget Pohjanmaa från finska marinen. Meritaito kommer att konvertera Pohjanmaa till sjömätningsfartyg under våren med den nyaste sjömätningsutrustningen som finns på marknaden. Pohjanmaa är byggd i Helsingfors 1979 och uppgraderades 1998.

I december 2015 skapade Pohjanmaa rubriker i Finland, då rederiet Alfons Håkans bjöd 350.000 euro för fartyget. Tanken var att använda det som bland annat skolfartyg. Staten ville emellertid inte sälja Pohjanmaa till rederiet och det såg då ut som om fartyget skulle ha gått till upphuggning.

Pågår till årets slut

Meritaito inleder det norska uppdraget i april och det pågår till slutet av detta år. Sjömätningarna ska utföras i Barents hav i närheten av Spetsbergen.

Meritaito bildades 2010 för att ta över farleds- och sjömätningsverksamheten inom dåvarande Sjöfartsverket i Finland.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]