Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi

Viss återhämtning för Gotlandsbolaget

Stabiliserade drivmedelspriser och höjda priser i Gotlandstrafiken och gör att Gotlandsbolaget redovisar ett något förbättrat resultat för första kvartalet 2023 jämfört med föregående år.
Bolagets rörelseresultat för första kvartalet är som väntat negativt på grund av lågsäsong. Resultatet uppgick till -62,9 miljoner, jämfört med -98,5 miljoner föregående år. Förbättringen beror enligt rederiet på att resultatet föregående år belastades av ett negativt resultat för Hansa Destinations, samt på justerade priser i Gotlandstrafiken och att priset på drivmedel stabiliserats.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]iljoner, jämfört med -98,5 miljoner föregående år. Förbättringen beror enligt rederiet på att resultatet föregående år belastades av ett negativt resultat för Hansa Destinations, samt på justerade priser i Gotlandstrafiken och att priset på drivmedel stabiliserats.

Bolaget skriver i ett pressmeddelande att de stabiliserade drivmedelspriserna har inneburit att Destination Gotland kunnat sänka sina biljettpriser från april och framåt.

– Om drivmedelskostnaderna fortsätter sjunka, kommer Destination Gotland ha möjlighet att sänka biljettpriserna ytterligare. Vi kan konstatera att bokningsläget inför högsommaren i Gotlandstrafiken är i paritet med rekordåret 2019, vilket ger positiva signaler till oss och den gotländska besöksnäringen, säger Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson i en kommentar.

I kvartalsrapporten framgår att både intäkter och kostnader under kvartalet var lägre än föregående år, främst till följd av att det då ingick poster avseende Stockholms Reparationsvarv och Hansa Destinations, samt för de fyra produkttankfartygen som såldes under hösten 2022.

Flera viktiga händelser kan noteras under årets första månader. Gotlandsbolaget köpte Birka Stockholm av Rederiaktiebolaget Eckerö för 38 miljoner euro. Dessutom levererades HSC Gotlandia till sina nya ägare och HSC Gotlandia II såldes.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]