Viking Glory i Åbo skärgård.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Viking Line ser tillbaka på starkt år

Trots försäljning av två fartyg har Viking Line haft i det närmaste likvärdiga passagerarsiffror under 2023 jämfört med året dessförinnan. Det meddelar rederiet i ett pressmeddelande. 
Totalt reste 4,9 miljoner passagerare med Viking Lines fartyg under fjolåret. Det är en marginell minskning med knappt 1 procent jämfört med år 2022, vilket motsvarar 48.000 passagerare.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]. Det meddelar rederiet i ett pressmeddelande. ”} /–>

Totalt reste 4,9 miljoner passagerare med Viking Lines fartyg under fjolåret. Det är en marginell minskning med knappt 1 procent jämfört med år 2022, vilket motsvarar 48.000 passagerare.

Viking Line ser året som ett mycket bra resultat sett mot bakgrunden att rederiet kört med två färre fartyg än året innan där Amorella avslutade sin trafik i oktober 2022 efter ett kortare inhopp mellan Stockholm och Helsingfors, samt Rosella i början av januari 2023 som trafikerat på den nu nedlagda linjen mellan Kapellskär och Mariehamn.

Dock är det fortfarande en bit kvar till volymerna före pandemin. Antalet passagerare som reste med Viking Line under 2019 var exempelvis 6,3 miljoner.

Viking Grace och Viking Glory fortsatt populära

Den största resenärsökningen under 2023 hade Viking Grace och Viking Glory på linjen Stockholm–Åland–Åbo med totalt 2.123.647 passagerare, en ökning med nära 9 procent mot 2022 då siffran var 1.955.988 passagerare. Viking Lines marknadsandel på linjen under året var 74 procent enligt ett pressmeddelande från rederiet.

Gabriella trafikerade på linjen Helsingfors–Åland–Stockholm under året och hade 496.844 passagerare, en minskning med nära 4 procent från 515.445 passagerare år 2022. Under sommaren gjorde Gabriella extra anlöp dagtid mellan Helsingfors och Tallinn tillsammans med Viking Cinderella. Därtill hade Gabriella ett antal specialkryssningar under året. 

Starkt år för Cinderella

Viking Cinderella hade 534.149 passagerare i kryssningstrafiken mellan Stockholm och Mariehamn, en ökning med drygt 3 procent.  Fartyget gjorde dessutom specialkryssningar till ett flertal Östersjödestinationer under året.

Viking XPRS hade knappt 1,7 miljoner passagerare mellan Helsingfors och Tallinn, en ökning från 2022 då siffran var knappa 1,3 miljoner passagerare.

Hanses ser fram emot 2024

Rederiet redovisar även antalet fraktenheter som under 2023 uppgick till 125.269 och antalet personbilar som var 563.081.

Vi avslutar ett bra år. Under 2023 flaggades Viking XPRS om till finsk flagg och under hösten beslöt vi att göra samma med Viking Cinderella, som under våren 2024 flyttar till linjen Stockholm–Helsingfors, säger Jan Hanses, vd för Viking Line i en kommentar och fortsätter:

– Det nya verksamhetsåret 2024 blir både spännande och krävande. Vi följer med stor uppmärksamhet konjunkturernas utveckling och anpassar oss till att möta de utmaningar vi ställs inför. Under hösten bildade vi ett gemensamt bolag tillsammans med Gotlandsbolaget med uppgift att utveckla och erbjuda kryssningar med Birka Gotland. Vi ser en stor potential i detta samarbete och ser överlag optimistiskt på framtiden för resor på Östersjön, säger Jan Hanses.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]