Hurtigrutens expeditionskryssare Roald Amundsen

Fotograf: Hurtigruten

Kategori: Passagerarsjöfart

Tuffare regler i Norge efter utbrottet på Hurtigruten

Norska rederiet Hurtigruten har ställt in alla kryssningar med tre av sina fartyg efter coronautbrottet på Roald Amundsen. Samtidigt inför Norge nya restriktioner för kryssningsfartyg.
Det var i fredags som det uppdagades att det fanns coronasmitta ombord på Hurtigrutens expeditionskryssningsfartyg Roald Amundsen, det efter att fartyget anlöpt Tromsø efter en kryssning till Svalbard. Totalt har nu 36 av de 158 i besättningen testats positivt för Covid-19. Fem fall har hittats bland passagerarna.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]oronasmitta ombord på Hurtigrutens expeditionskryssningsfartyg Roald Amundsen, det efter att fartyget anlöpt Tromsø efter en kryssning till Svalbard. Totalt har nu 36 av de 158 i besättningen testats positivt för Covid-19. Fem fall har hittats bland passagerarna.

Under måndagen fattade rederiet beslutet att tills vidare ställa in alla kryssningar med fartygen Roald Amundsen, Fridtjof Nansen och Spitsbergen. Hurtigrutens linjetrafik mellan Bergen och Kirkenes påverkas dock inte. Samtidigt har rederiet beslutat att inleda en extern granskning av det inträffade genom klassningssällskapet DNV GL. Dessutom har den norska polisen inlett en förundersökning om brott mot smittskyddslagen.

”Vi har gjort misstag och vi har misslyckats i det här fallet.”

Daniel Skjeldam, konsernchef Hurtigruten.

Rederiets koncernchef Daniel Skjeldam är självkritisk till hur bolaget hanterat utbrottet och menar att de gjort fel.

– Vi har gjort misstag och vi har misslyckats i det här fallet. Vi trodde att vi var redo att starta igång med expeditionskryssningar och att vi var väl förberedda. Den preliminära översynen av vad som hänt på Roald Amundsen visar flera avvikelser från våra rutiner, säger han i ett pressuttalande i början av veckan. 

Passagerarna ombord på fartyget fick information om coronautbrottet två dagar efter att det första fallet uppdagades. Då hade de redan lämnat fartyget.

– Hade våra egna rutiner följts skulle vi förmodligen inte ha fått smitta ombord, även om det inte finns några garantier. Vi hade förmodligen informerat gästerna på onsdag kväll. Och vi hade inte låtit gästerna gå i land på fredagen. Det här är inte tillräckligt bra, och det är mitt ansvar som toppchef, säger han i uttalandet.

Under måndagen meddelade Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie att landet nu stramar åt reglerna för kryssningsfartyg. Varken passagerare eller besättning från fartyg med fler än 100 passagerare tillåts gå i land. 

– Vi måste vidta dessa åtgärder för att stoppa smittspridningen i Norge, sa Bent Høie på regeringens presskonferens under måndagen. 

Reglerna ska initialt gälla i 14 dagar och rör enbart kryssningstrafik och inte annan fartygstrafik eller färjor i linjetrafik. Men passagerarrederier som Color Line, Fjord Line och DFDS med trafik i Norge har ändå valt att vidta åtgärder efter händelserna på Hurtigruten.

Fjord Line kräver exempelvis munskydd för anställda med kundkontakt.

– Det här gör vi för att skapa trygghet på resan och sända en signal om att ta situationen på största allvar, säger Fjord Lines vd Richard Ternblom till Fædrelandsvennen.

DFDS, som trafikerar mellan Oslo, Frederikshavn och Köpenhamn, rekommenderar munskydd vid trängsel ombord.

– En erfarenhet vi fått är att det är svårt att hålla nödvändiga avstånd när man ska gå ombord och i land. Därför rekommenderar vi passagerarna att använda munskydd i de situationerna, säger kommunikationschefen Gert Jakobsen till NRK.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]