Fotograf: Marinfloc

Kategori: Fartygsutrustning | Miljö | Offshore

Stororder till Marinfloc

Marinfloc på Orust har tecknat en stororder med de sydkoreanska varven DSME och Samsung. Offshoresatsning slår väl ut.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]esatsning slår väl ut.

– Det totala ordervärdet är 40 miljoner kronor, det är mycket för oss, säger Martin Gombrii, försäljnings- och marknadschef på Marinfloc.

Ordern gäller vattenreningsutrustning till fyra borrfartyg som byggs på de sydkoreanska varven Samsung och DSME.

– Det är två fartyg på varje varv, de byggs för en av de största borraktörerna på marknaden. Vi har leverans i juni och augusti i år. Det blir två omgångar. Allt byggs här på Orust förutom dekantercentrifugerna som byggs av vår partner Noxon i Fjärås. Totalt blir det nog ett par containrar med utrustning till varje fartyg.

Ett genombrott

Marinfloc har omkring 45 anställda och ordern till borrfartygen markerar lite av ett genombrott för företaget.

– Vi har i över 20 år ägnat oss åt vattenrening av länsvatten, svart- och gråvatten till sjöss. Rening av borrplattformars spillvatten från borrprocessen har blivit lite av ett tredje ben för oss. Vi har haft retrofits och även leveranser för nybyggen men det här är det största leveransen omfattningsmässigt där Marinfloc ska leverera en helhetslösning för rening av allt skitigt vatten från däck, säger Martin Gombrii och fortsätter:

– Det är mycket regnvatten men också en massa drilling mud som används i själva borrprocessen. Det har borrbolagen tidigare kört iland och oljebolagen har betalat för att bli av med, säkert en fyra eller fem kronor litern och det kan bli upp till tusen ton i månaden per rigg. Nu har oljebolagen börjat vakna, både av miljöskäl och ekonomiska skäl, och vill rena det här vattnet på plats istället för att köra iland det. Vår utrustning får ner volymerna som måste tas iland till ett par procent.

Milstolpe

Efter behandlingen i den svenska utrustningen är vattnet så rent att det kan släppas ut i havet med halter av föroreningar som är långt under gällande regelkrav.

– Tekniken hade vi sedan innan men har utvecklat den och tillämpar den här i en ny applikation. För oss är den här ordern en milstolpe, det är fortfarande tuffa tider generellt i branschen, även om vi ser förbättringar, men offshoresatsningen vi har sedan ett par tre år har gjort att vi kan expandera.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]