Fotograf: Per Hansson

Kategori: Fartygsaffärer

Sigyn huggs upp i Falkenberg

Nu är allting klart med försäljningen av SKB:s tidigare transportfartyg Sigyn. Fartyget ligger i Falkenberg för återvinning.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]nberg för återvinning.

Svensk Kärnbränslehantering AB:s (SKB) förra transportfartyg Sigyn har sålts till Stena Recycling AB.

– Hon har av den anledningen transporterats till Falkvarv där jobbet med nedmontering och återvinning har påbörjats, uppger SKB:s presschef Jimmy Larsson-Hagberg till Sjöfartstidningen.

Han säger vidare att fartyget troligtvis ska vara helt nedmonterad någon gång i mitten/slutet av augusti.

Sigyn ersattes av Sigrid, som anlände till Sverige från byggvarvet i Rumänien i december 2013. Därefter har Sigyn legat upplagd i hamnen i Donsö i väntan på försäljning.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Elisabeth Schröder

  Kan man återvinna tankarna där de transporterade kärnkraftavfall eller hur tas de om hand?

  • Saj

   I vilka tankar transporterades kärnkraftsavfall?

  • Anonymous

   Sigyn gjorde varje sommar en rundresa efter Sveriges kust. Hon stannade i stort sett i alla hamnar, över ett par års tid, och tillät besökare att komma ombord. Du, Elisabeth, hade varit välkommen. Du hade då kunnat gå i lastrummet där behållarna normalt förvaras och du hade gjort det helt utan risk för att bli bestrålad.

   Sigrid som det nya fartyget heter kommer garanterat besöka en hamn nära dig och därmed ge dig ett ypperligt tillfälle att se innandömet. Tror dock inte att du får bese ballasttankarna eftersom de är fyllda med vanligt havsvatten.

   Till sist, det är faktiskt lägre bakgrundsstrålning till sjöss än i land. Naturligt uran samt radon skapar starkare strålning. Vill du överleva ett kärnvapenkrig är det troligtvis bäst att sitta ett par hundra meter under vattenytan i en bekväm ubåt någonstans i södra Stilla Havet.

 • Anonymous

  Kärnkraftavfallet transporteras i speciella behållare som körs av och på fartyget, och är således separata enheter och ej delar av fartyget. Ett system som fungerat klanderfritt sedan starten.

 • Anonymous

  Google funkar även i det här fallet för dom som VILL lära sig hur det faktisk och praktisk fungerar.
  Problem att sälja ett sådan har fartyg har med storleken att göra som Roro fartyg. Mycket litet för att vara till praktisk nytta. I väst världen. Och så var den säker så speciellt bygd för att politiker framför allt skullle kunna se rakt in i en TV kamera om saken kom på tal!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]