Fotograf: Marianne Ovesen

Kategori: Arbetsmiljö

Samarbete ska ge bättre psykologstöd till sjöfolk

Ökad psykisk ohälsa bland sjöfolk och deras anhöriga under pandemin har gett upphov till ett nytt samarbete för att kunna ge professionell psykologisk hjälp i hamnar.
Det är Nordic P&I Group som tillsammans med Mental Health Support Solutions, MHSS, startat en tjänst för att kunna ge professionell psykologhjälp till besättningsmedlemmar, och i vissa fall deras anhöriga, som har det svårt under pandemin. Enligt Björn Brödje, chef för Nordic P&I Group och före detta befälhavare, har långa arbetspass under pandemin skapat stor oro och stress, och bolaget har fått arbeta med alltmer utmanande fall där besättningar lidit av psykisk ohälsa.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] pandemin. Enligt Björn Brödje, chef för Nordic P&I Group och före detta befälhavare, har långa arbetspass under pandemin skapat stor oro och stress, och bolaget har fått arbeta med alltmer utmanande fall där besättningar lidit av psykisk ohälsa.

– Den globala pandemin har väckt frågan om sjöfolkets välfärd och hur hårt och ensamt arbetet till sjöss kan vara, säger Björn Brödje i ett pressmeddelande, och tillägger:

Björn Brödje

– Sedan utbrottet av pandemin har vi haft flera fall i Norden där Covid-19 har resulterat i långvarig sjukhusvistelse eller till och med dödsfall bland sjöfolk. Sådana situationer orsakar stor stress för både sjömän och deras familjer.

Den nya tjänsten är enligt pressmeddelandet från bolagen tillgänglig för sjöfolk som via sin arbetsgivare täcks av en P&I-försäkring vid anlöp i hamnar i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Grönland och Färöarna. Sjöfolk kan komma åt det via MHSS, som tillhandahåller professionell psykologhjälp dygnet runt till sjöfartssektorn.

Christian Ayerst, vd för MHSS, säger i samma pressmeddelande att sjöfolk nu mer än någonsin behöver psykologiskt stöd för att komma igenom en av de mest utmanande perioderna som varit.

– Att samarbeta med Nordic P&I Group är en viktig sak för oss, eftersom det betyder att vi kan hjälpa ännu fler besättningsmedlemmar i en tid då den globala efterfrågan på deras tjänster aldrig har varit större, säger Christian Ayerst.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]