Arkivbild från öppet Vågrätt-möte i augusti 2018, arrangerat av Seko sjöfolk. I bild Seko sjöfolks Peter Skoglund som inledningstalade.

Fotograf: Anna Janson

Kategori: Arbetsmiljö

Seko sjöfolk ställer sig vid Vågrätt-rodret

Vågrätt – branschsamarbetet för en sjöfart fri från diskriminering och kränkande särbehandling – går vidare, nu med Seko sjöfolk som sammankallande part. I maj blir det öppet branschmöte.
Föreningen Svensk Sjöfart hade fram tills nyligen den sammankallande rollen för Vågrätt-samarbetets två operativa konstellationer, Styrgruppen och Arbetsgruppen, som har regelbundna möten. Nu tar Seko sjöfolk över rollen som sammankallande i två år och därefter ska uppdraget växla mellan parterna som ingår i samarbetet.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]en sammankallande rollen för Vågrätt-samarbetets två operativa konstellationer, Styrgruppen och Arbetsgruppen, som har regelbundna möten. Nu tar Seko sjöfolk över rollen som sammankallande i två år och därefter ska uppdraget växla mellan parterna som ingår i samarbetet.

– Det är fortfarande lika viktigt att alla känner sig trygga, jämlika och välkomna på sin arbetsplats. Vi ska fortsätta hålla kunskapshöjande seminarier, samla och dela goda exempel, säger Kenny Reinhold, ordförande i Seko sjöfolk, till tidningen Sjömannen.

På gång inom Vågrätt-samarbetet är ett öppet digitalt branschseminarium i maj, arrangerat av Sjöfartsverket och Seko sjöfolk. Enligt Cajsa Jersler Fransson, likabehandlingssamordnare på Sjöfartsverket, blir seminariet som en fortsättning på höstens Vågrätt-vecka på IGTV, där bland andra Furetanks vd intervjuades.

– Sista dagen intervjuade jag Lars Höglund på Furetank och han sa det så bra angående jämställdhet och likabehandling. Att det bara är. Det är självklart. Ingen ska känna att den är där på andra premisser. På seminariet i maj vill vi fortsätta på det inslagna spåret, säger Cajsa Jersler Fransson till Sjömannen.

Sedan starten 2018, i kölvattnet av sjöfartens Metoo-upprop #lättaankar, har det frivilliga branschsamarbetet Vågrätt arbetat för att motverka trakasserier och diskriminering och skapa bättre arbetsmiljö inom sjöfarten.

I samarbetet ingår förutom Blå Tillväxt-parterna även rederier och lärosäten, Wista Sweden, #lättaankar med flera. Under 2019 tog Vågrätt fram en avsiktsförklaring som har skrivits under av ett 15-tal sjöfartsaktörer.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]