Kategori: Passagerarsjöfart

Rekordsäsong för kryssning till Norden

Hela 51 kryssningsfartyg kommer i år att anlöpa Göteborgs Hamn, det är tio fler än rekordåret i fjol.

Efter att ha fört en tynande tillvaro i början av 2000-talet har verksamheten fått ett rejält lyft och antalet anlöp har femdubblats. Det är dock ingen slump, utan resultatet av en målmedveten gemensam satsning av Göteborgs Hamn och stadens marknadsföringsbolag Göteborg & Co.

– Vi besöker mässor och bearbetar kryssningsrederierna gemensamt,det inger förtroende när hamnen och staden uppträder tillsammans, säger Jill Söderwall, ansvarig för kryssning i Göteborgs Hamn.

2009 invigdes en ny kryssningsterminal i Frihamnen, men dit kommer inte fartyg med en segelhöjd över 45 meter. De största fartygen har dock fått en helt ny kryssningskaj i Arendal, intill Volvos museum ”The World of Volvo”. 

51 anlöp innebär i runda tal 64 000 passagerare, de flesta av dem tyskar, följt av britter och amerikaner. I genomsnitt spenderar varje turist cirka 900 kronor på en dag iland, vilket innebär att kryssningstrafiken i år kommer att ge Göteborg cirka 57 miljoner kronor i intäkter.

I Köpenhamn väntas under 2011 sammanlagt 67 olika kryssningsfartyg , vilket är rekord och en ökning på 20 procent jämfört med 2010. Totalt kommer 368 anlöp att ske och passagervolymerna förväntas uppgå till 770 000 personer, vilket är 16 procent mer än föregående år. Totalt seglar 37 olika kryssningsoperatörer till Köpenhamn. Det första kryssningsfartyget la till den 4 april och det sista kommer den 14 oktober.