Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Politik | Regelverk

Regeringen föreslår förlängning av sjöfartsstödet

Regeringen vill förlänga det tillfälligt anpassade sjöfartsstödet för passagerarfärjor, skriver infrastrukturdepartementet i ett pressmeddelande.

Det tillfälligt anpassade sjöfartsstödet beslutades i juli för att stödja sjöfartsbranschen i det svåra ekonomiska läge som uppstått på
grund av coronapandemin. Förslaget, som nu skickats för godkännande till EU-kommissionen, innebär att stödet förlängs från den 1 januari 2021 till och med den 30 juni 2021, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ersättning för sjömän

Stödet innebär att ersättning ges för sjömän på passagerarfärjor som tillfälligt tagits ur trafik på grund av coronavirusets spridning.
Efter att EU-kommissionen godkänt förslaget kan regeringen
besluta om förlängning av den tillfälliga förordningen.
Berörda rederier kan efter taget beslut fortsatt ansöka om stödet hos Delegationen för sjöfartsstöd på Trafikverket.

”En viktig del”

– Färjetrafiken till och från Sverige har drabbats hårt av coronapandemin. Det tillfälligt anpassade stödet är en viktig del i att säkra en stark svensk sjöfart även efter krisen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i pressmeddelandet.

Föreningen Svensk Sjöfart välkomnar regeringens besked.

– Vi välkomnar detta beslut som är särskilt viktigt med hänsyn till den smittspridning vi nu ser och att vi därmed förväntar oss ett fortsatt minskat resande. Regeringens beslut möjliggör att sjöfarten kan ta del av det viktiga korttidspermitteringsstödet, vilket förhoppningsvis ger ett andrum för flera av våra svenska rederier, säger Anders Hermansson, vice vd för Svensk Sjöfart på föreningens hemsida.