Frakt- och biljettpriserna till och från Gotland sänks under våren till följd av ett statligt stöd.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Priserna sänks i Gotlandstrafiken

Regeringen beslutade i slutet av förra året om en förordning om statligt stöd till färjetrafik till och från Gotland. Nu leder detta till sänkta priser för färjeresenärerna.
Ökade frakt- och biljettpriser för färjetrafiken har påverkat den ekonomiska situationen negativt för resande till och från Gotland, skriver regeringen i ett pressmeddelande. I slutet av 2023 kom en förordning om statligt stöd till färjetrafiken och nu sänks alltså biljettpriserna.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]r för färjetrafiken har påverkat den ekonomiska situationen negativt för resande till och från Gotland, skriver regeringen i ett pressmeddelande. I slutet av 2023 kom en förordning om statligt stöd till färjetrafiken och nu sänks alltså biljettpriserna.

– Regeringen har jobbat hårt för att färjetrafiken till och från Gotland ska kunna få del av ett stöd för höga energipriser i linje med EU:s tillfälliga krisramverk. Det är därför glädjande att Destination Gotland nu som en direkt följd av detta stöd kommer att sänka priserna med 100 kronor per enkelbiljett för vuxna resenärer samtidigt som fraktpriset sänks med 15 kronor per längdmeter, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i pressmeddelandet.

Destination Gotland använder det ekonomiska stödet till att sänka priser på biljetter som bokas från den 10 januari och där resan genomförs före den 31 maj 2024. För fraktkunder gäller sänkningen under perioden februari–maj.

– Den rabatt som införs för resenärer kommer i flertalet fall att motsvara drygt 20 procents prissänkning jämfört med genomsnittspriser för senaste kvartalet. För bofasta blir den relativa prissänkningen ännu något större för den period som stödbeloppet räcker, säger Andreas Carlson.

Regeringen aviserade det planerade stödet i samband med sin höständringsbudget för 2023 och därefter har EU-kommissionen godkänt stödet. Efter omräkning till svenska kronor och regelmässig avräkning med anledning av andra stöd, blir det extra ekonomiska stödet cirka 20,9 miljoner svenska kronor.

Syftet med stödet är enligt regeringen att mildra de effekter på frakt- och biljettpriser som är en konsekvens av de extraordinära prisökningarna på naturgas i förhållande till andra drivmedel till följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]