Fotograf: Anders Bryngel

Kategori: Forskning | Miljö

Prisas för världsunik substans

Biotechbolaget I-Tech prisas av Göteborg & Co för sitt hållbara sätt att hålla havstulpaner borta från fartygsskrov. 

Näringslivsgruppens Göteborgs Companipris delas ut varje år till framgångsrika företag som drivs och utvecklas i Göteborgsregionen. I helgen var det I-Techs tur att ta emot utmärkelsen. 

Världsledande

– Årets vinnare är ett företag som visat på stort entreprenörskap och nytänkande. De har genom innovativt forskningsarbete förändrat sin bransch och är nu i den absoluta framkanten av utvecklingen. I-Tech har en unik och hållbar produkt som är världsledande säger Kristin Mari Riera, projektledare på Göteborg & Co i ett pressmeddelande. 

Dödar inte

I-Tech bildades år 2000 och är en spin-off från forskningen på Göteborgs universitet och Chalmers. Genom att tillsätta produkten selektope i båtbottenfärgen stöts havstulpanerna bort från skrovet. Denna substans som tillsätts ska vara den enda i världen som inte dödar havstulpaner. 

25.000 kronor

− I en stad med många spännande och lovande bolag känner vi stor ödmjukhet att stå som vinnare till Göteborgs Companipris. I-Tech, som fötts ur den lokala akademiska forskningen och som till stor del backats upp av lokala finansiärer, står mitt i en global expansion i den för Göteborg så kännetecknande marina sektorn. Vi delar äran med alla som varit med i vår knappt 20-åriga resa säger Philip Chaabane, vd på I-Tech.

Priset, som har delats ut sen 1994, består av 25.000 kronor och en silverstatyett.