Fotograf: Peter Knutson

Kategori: Ekonomi | Passagerarsjöfart | Politik

Fullt kaos om framtida skärgårdstrafiken

Trafiknämnden i Stockholms läns landsting kan inte enas om upphandlingen av skärgårdstrafiken – därmed finns inget avtal om skärgårdstrafiken efter april 2014.

Under gårdagens möte i trafiknämnden i Stockholms läns landsting skulle beslut om tilldelning av den sjöburna trafiken i Stockholms skärgård ha tagits, men ärendet plockades helt enkelt bort från agendan.

Oppositionen (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) samt Folkpartiet och Centerpartiet har i varierande grad riktat skarp kritik mot hanteringen av upphandlingen.

Vill stoppa upphandlingen

– Folkpartiet har kontinuerligt kritiserat upphandlingen av sjötrafik i skärgården. I dag lyftes ärendena om skärgårdstrafiken bort från trafiknämndens dagordning. Det innebär förhoppningsvis att upphandlingen stoppas, tiden löper ut i månadsskiftet, säger Birgitta Rydberg, landstingsråd för Folkpartiet, i en kommentar och fortsätter:

– Upphandlingen startade, trots våra protester och utan något politiskt beslut, i december 2012. Därefter har vi föreslagit förändringar för att kunna stödja att upphandlingen fullföljs. När inte heller detta har förverkligats, hade vi inget annat val än att säga nej till tilldelningsbeslut.

M och Kd kämpar vidare

Sjöfartstidningen har sökt Christer G. Wennerholm (M), trafiklandstingsråd, för en kommentar men utan framgång. I sin officiella blogg skriver han dock:

”Jag är mycket glad över allt det engagemang som finns för vår sjötrafik. Inte minst då skärgårdstrafiken är en viktig del av kollektivtrafiken. Tack vare den genomlysning som genomförts har vi idag värdefull kunskap om vad som är bra och vilka saker som kan bli bättre. Allt detta ska vi nu ta med oss i arbetet framåt.”

Enligt SVT så gick Moderaterna och Kristdemokraterna samman under mötet i trafiknämnden och yrkade på återremiss. Därför kan det fram till den sista september beslutas om vilka rederier som får köra skärgårdstrafiken innan upphandlingen faller helt.

Hamntrafiken klar

Även om det råder stor oenighet mellan allianspartierna i landstinget om skärgårdstrafiken kunde de under gårdagens möte komma överens om upphandlingen av hamntrafiken. Efter godkännande av trafiknämnden har Waxholmsbolaget nu tilldelat Serco/Strömma kontrakt för hamntrafiken/Djurgårdsfärjan. Kontraktet löper över åtta år och är värt 145 miljoner.