Kategori: Ekonomi | Politik

Oroligt i Suez – Israel vill bygga järnväg

Demonstranter ockuperade i helgen den byggnad där Suezkanal-myndigheten har sina lokaler. Demonstraterna tog sig in och försökte övertala anställda på Suez Canal Authority, SCA, att ansluta sig. Samtidigt har Israel lagt fram planer på en järnväg som skulle avlasta kanalen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] skulle avlasta kanalen.

Demonstrationen var en del av en generalstrejk som utlysts i protest mot de dödsstraff som tilldelats 21 fotbollsfans efter deras inblandning i ett läktarupplopp med dödlig utgång förra året. Den slutade dock med att myndigheten evakuerade de anställda och kanalen uppges ha fortsatt fungera normalt. Egyptisk polis och militär har satt in extra resurser för att säkra kanaldriften.

Enligt siffror från SCA minskade antalet transiterande fartyg med 4.6 procent i januari jämfört med december förra året och med 9.1 procent jämfört med januari 2012, huvudsakligen på grund av oroligheterna. Intäkterna stannade därmed vid strax över USD 400 miljoner. Antalet transiterande tankfartyg minskade med nästan 20 procent jämfört med december 2012.

Suezkanalen är av största strategiska betydelse för världshandeln. Skulle den av någon anledning bli oanvändbar kommer det att påverka hela världsekonomin. Israel lanserar nu ett alternativ i form av en godsjärnväg från Medelhavet till Röda Havet. 

En israelisk talesman säger till The Times att den nya förbindelsen skulle bli en proaktiv garant för att hantera ökande godsvolymer i världshandeln, och förnekar att planerna skulle ha något att göra med den politiska osäkerheten i Egypten och framväxten av islamistiska partier.

Egypten har i snart tre månader skakats av protester mot president Mursi och hans muslimska brödraskap. Mest oroligt har det varit i området runt Suezkanalen. I de tre städerna Suez, Ismailiya, Port Said har det länge funnits en misstro mot centralmakten i Kairo. Under de senaste veckornas oroligheter har dödsoffer skördats i Port Said och Suez. President Mursi har infört nattligt utegångsförbud och undantagstillstånd i de tre kanalstäderna, som invånarna trotsat.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]