Wasa Express på ingång till hamnen i Holmsund utanför Umeå.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Ekonomi | Färjetrafik

Omsättningsras och fraktrekord för Wasaline

Coronapandemin har blivit ett hårt slag för Wasaline som tappat nära hälften av sin omsättning under 2020. Fraktvolymerna har däremot slagit nytt rekord.
Sedan 2013 har Wasaline och ägarbolaget Kvarken Link drivit trafiken i dess nuvarande form mellan Umeå och Vasa med färjan Wasa Express. Det är världens nordligaste färjelinje med reguljär trafik året runt.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]

Sedan 2013 har Wasaline och ägarbolaget Kvarken Link drivit trafiken i dess nuvarande form mellan Umeå och Vasa med färjan Wasa Express. Det är världens nordligaste färjelinje med reguljär trafik året runt.

Precis som för alla andra färjerederier har Wasaline haft ett extremt tufft 2020 på grund av den pågående pandemin. I ett pressmeddelande uppger bolaget att de restriktioner som följde av pandemin orsakat en minskning av bolagets omsättning med över 46 procent jämfört med 2019. Passagerarvolymerna minskade med 72 procent efter de finska reserestriktionerna som infördes i mars.

Lyckades behålla frakten

Men trots att passagerarmarknaden dog helt så lyckades rederiet behålla fraktvolymerna. Under 2020 satte rederiet rekord i antalet fraktenheter sedan trafikstarten 2013. Wasaline lyckades öka fraktenheterna med 6,6 procent jämfört med 2019, vilket innebar att fraktens omsättning ökade med 7,5 procent.

– Med de omfattande besparingsprogram som gjorts har vi lyckats hålla ekonomin på tillfredsställande nivå. Vi vill rikta ett stort tack till alla fraktkunder samt till all personal som dagligen gör ett enastående arbete med att se över alla kostnader och ser till att beredskapstrafiken fungerar störningsfritt över Kvarken, säger Peter Ståhlberg, VD för Wasaline, i ett pressmeddelande.

Körde 816 avgångar

Rederiet skriver vidare att bränslets medeltonpris minskat med 36,1 procent under året och att den totala bränsleinbesparningen varit 3,2 procent.

Totalt har Wasa Express gjort 816 avgångar mellan Vasa och Umeå under året, tio färre jämfört med 2019.

I maj 2021 kommer rederiets nya färja, Aurora Botnia, att sättas i trafik på linjen. Tidigare har rederiet meddelat att Wasa Express sålts till UME Shipping.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]