Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Miljö | Specialfartyg

Oljeutsläpp nära Nynäshamn

Ett oljeutsläpp upptäcktes på torsdagen i vattnet utanför Stockholms Bulkhamn i Stora Vika väster om Nynäshamn. Kustbevakningen arbetar nu med att länsa in oljan, samtidigt som en förundersökning om miljöbrott har inletts. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ljöbrott har inletts. 

Larmet om utsläppet kom till Kustbevakningen från Stockholms Bulkhamn vid 11-tiden på torsdagen. 

– Vi skickade då dit KBV 313 från Oxelösund samtidigt som vi inspekterade området från luften. Efter kontroll kunde vi bekräfta utsläppet och konstatera att utbredningen var på cirka 600 gånger 100, det vill säga 60.000 kvadratmeter. Vi kunde också konstatera att att rörde sig om någon form av flyktig oljeprodukt och började därför lägga ut absorberande länsor för att skilja oljan från vattnet och länsa in oljan, säger Mattias Lindholm, presskontakt vid Kustbevakningens Region Nordost. 

Dunstar bort

Enligt Mattias Lindholm kommer den flyktiga oljan visserligen att dunsta bort av sig själv, men det finns ändå en risk att den kan tränga långt in i vikar och vassar – just för att det är en flyktig produkt. 

– Sådana här flyktiga produkter är svåra att plocka upp på annat sätt än med absorberande länsor. Därför har vi nu också lagt ut en annan typ av länsor, som vi sticker lite längre ned i vattnet så att inte oljan ska glida under länsorna. Förhoppningsvis innebär det att oljan inte tränger in i viken och når de stränder, gästhamnar och bryggor som finns där. I det här mulna vädret tar det väl sedan ett par dagar innan oljan dunstar bort, men hade det bara varit soligt och varmt så hade det förstås gått fortare.   

Förundersökning inledd 

Eftersom Kustbevakningen har nolltolerans mot alla utsläpp och därför har ett så kallat utredningsansvar så beslutade en miljöåklagare igår om att inleda en förundersökning om miljöbrott.

– Även om det är en mikroskopisk risk att vi människor skulle påverkas av just det här utsläppet så påverkas ju alltid naturen när det kommer ut gifter. Det är därför vi har nolltolerans mot sådant här. 

Av utredningstekniska skäl kan Mattias Lindholm inte uppge vare sig fartygets namn, vad utsläppet kan ha berott på eller exakt vilken typ av oljeprodukt det rör sig om. Enligt lokaltidningen Nynäshamns Posten ska det dock troligtvis ha varit en ”flisbåt” som orsakat läckan. 

– Det kan jag inte kommentera. Det enda jag kan säga är att det inte är någon tjockolja som läckt ut utan någon typ av flyktig oljeprodukt. Sen om det är diesel eller något annat, det kan vi av sekretesskäl inte säga ännu. Men det är klart – diesel är ju en flyktig oljeprodukt…

Prover till SKL 

För att fastställa att oljeutsläppet verkligen kommer från det aktuella fartyget ska prover tas från oljan i såväl vattnet som fartyget och skickas till Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Under tiden överväger Kustbevakningen att fatta beslut om en så kallad vattenföroreningsavgift, vilket är en slags administrativ avgift baserad på bland annat fartygets storlek. 

– Exakt hur stort det beloppet blir är för tidigt att säga, det får utredningen visa, säger Mattias Lindholm, presskontakt vid Kustbevakningens Region Nordost. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]